Грешки на ума II – ра част

грешки на ума

В продължение на статията за грешки на ума които несъзнателно допускаме да продължим с описанието на останалите популярни видове. Както вече изясних когнитивната психология дефинира понятието  грешките на ума. Така наречените когнитивни изкривявания. Когнитивните изкривявания са мисловни схеми, съставени от погрешни мисли и идеи.

Те функционират автоматично и неосъзнато в нас, затова и не ги подлагаме под съмнение. Приети за абсолютна истина, те поддържат негативно мислене, а от там и негативни емоции. Когнитивните изкривявания са многобройни и могат да се открият, когато внимателно започнем да се наблюдаваме. Това което ще забележите е как реагирате на определени ситуации.

Популярни грешки на ума

Черно – бяло мислене или т.н. дихотомно мислене.

Характеризира се с преживяванията в крайности на „или/или“. Когато поляризираме, събитията се етикетират в черно – бели термини. Хората мислещи дихотомно изпадат в крайности, като се оценяват като съвършен специалист или пък като пълен провал. Тези грешки на ума са популярни за перфекционистите. Често дихотомното мислене се изразява с термини, като „сега или никога“, „винаги“, „или ще стане или не“. Може да не си давате свободата да не сте съвършен и това да ви пречи да живеете пълноценно.

Нереалистични очаквания.

Вид грешка на ума в стил „Аз направих нещо добро за нея/него, следователно и аз трябва да получа добро.“, „ Аз никога не бих постъпил така.“ Очакваме да получим нещо в замяна след, като сме постъпили по определен начин. Това когнитивно изкривяване е вид поведение от което търсим признание. Ако не го получим се сърдим, ядосваме се и ставаме нервни. Защото не са ни похвалили или не са ни дали необходимата доза любов. Очакването не се е осъществило, тъй като е било нереалистично. Не си даваме сметка, че това са си само наши договорки и другите не знаят за тях. Те не знаят, че очаквате похвала за определено ваше действие. Ето защо, не забравяйте че колкото и да ви се иска не можете да промените другите. Те си имат други очаквания. Затова, ако смятате че този вид мислене ви пречи, променете го.

Четене на мисли

Едно от най-често срещаните когнитивни изкривявания превърнало се в убеждение е грешката на ума „Знам какво си мислиш.“ Така ние неусетно си правим изводи какво мислят за нас или какво биха казали хората за нас. Четенето на мисли е погрешен модел на поведение, защото няма как да сме убедени какво си мисли другия за нас. Нито пък другия знае какво изпитваме ние, какво желаем или какво мислим. На него се дължат проблемите в общуването и ниската самооценка. Затова бих заявила смело пред вас: Ако искате да споделите нещо с ваш близък не четете мисли те му и не предполагайте, а говорете с него/нея. Заявявайте желанието си. Научете се да изказвате мнението си, без да се натрапвате. Не се цупете, ако то не е прието от всички.

Пример:

 С приятелката ви имате годишнина. Тя очаква романтична вечеря в спа курорт. Цветя и гривна за подарък. Но не ви споделя идеята си за кратка ваканция. Вие ангажирате маса за двама в популярен софийски ресторант, но не купувате подарък. Ресторанта е доста скъп и вечерята ще ви излезе солено. Но вия я обичате и не ви пука за сметката. По време на вечерята половинката ви е мълчалива и въобще не се радва. Питате се какво става, нали не съм забравил за годишнината все пак. Да не би да не и харесва храната? А тя си мисли ей пак на ресторант, не можа ли за тия пари да резервира една стая на Велинград? И пак няма цветя!

Но нито един от двама ви не споделя мислите си с половинката и скандалът е налице.

Не е нужно да изпадате в подобна ситуация. Следващият път когато имате повод за празнуване, обсъдете идеите си с партньора предварително. Все пак никой не е длъжен да чете мисли, нито пък да знае какви са ви желанията. Ще видите, че ще се почувствате по добре, а напрежението и дрязгите ще липсват.

Етикетиране

Мисловна грешка включваща изобразяване на собствената ни идентичност на базата на несъвършенства и грешки. Тези грешки обикновено са направени в миналото и не позволяват на човек да дефинира истинската си идентичност. Пример: Ако веднъж сте се провалил в професионалния си път като лекар, може да заявите желанието си да си скъсате дипломата. Или Лепвате си етикета „нещастник“, защото през последните години от живота си сте имали трудности и изпитания.

Емоционални доводи, често допускани грешки на ума

При тази мисловна схема взимаме решения и правим заключения само на емоционално ниво, като се пренебрегват рационалните факти. Приемаме дадена мисъл за вярна, само защото емоцията е толкова силна, че „заглушава“  всякакви по-реалистични доказателства за обратното. Това изкривяване се характеризира със заключения от типа: „Чувствам се толкова глупаво, следователно съм глупак“, „Чувствам се толкова самотен, следователно съм сам, изоставен, нямам си никой.” “Изпитвам тревога, следователно трябва да съм нащрек за нещо лошо. “ и т.н.

Много често ние хората сме подвластни на нашите чувства, които предизвикват буря от емоции. Но в някои случай емоциите ни пречат да преценим правилно дадена ситуация или поведение. Затова е важно да умеем да ги контролираме и да не им се поддаваме при най-малкото разочарование.

Заключение по темата грешки на ума

Когнитивно поведенческата терапия е един добър метод да промените погрешните си убеждения и да не допускате грешки на ума. Терапевтът и психоанализата ще ви помогнат да се справите с когнитивните изкривявания. С негова помощ, постепенно ще се научите да разпознавате погрешните модели на мислене.  А когато поправите собствените си грешки на ума, ще прозрете че сте се заблуждавали по отношение на собственото ви АЗ. Пътят е дълъг, но повярвайте ми наистина си струва.

Кое е създателят на когнитивната терапия? Wikipedia

Грешки на ума I част.

Научете повече за психолог Станислава Велева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *