Да преборим депресията с природни средства

депресията

Да преборим депресията с природни средства. Звучи странно, но не е невъзможно. Депресия е често срещано състояние, водещо до неприятни емоционални усещания в ежедневието на човек. Важно е да се отбележи, че в депресивно състояние може да изпадне всеки от нас поради различни житейски проблеми. Лекувана навреме депресията ще отмине бързо и няма сериозно да ни се отрази.

В динамиката на днешния живот се наблюдава тенденция на увеличаване на депресивните състояния. В световен мащаб депресията засяга над 350 милиона души. Трудно е да се справиш сам с депресията, затова психологическата помощ винаги е от полза. Но освен нея има и някой природни начини за справяне с депресията. Разбира се тези начини не са панацея. Но повечето личности, страдащи от депресия споделят, че им помагат да се чувстват по добре.

Отбележите на вашето внимание, че тези средства са в помощ когато се касае за умерена до лека форма на депресия. Дебело подчертавам, че изброените по долу природни средства за справяне с депресията не са лечение. Те само са доказано ефективни средства, които ще ви помогнат да си възвърнете настроението и тонуса. 

Според мен депресията може значително да намалее или дори да изчезне, ако се придържаме към природосъобразен начин на живот. А именно движение, здравословна храна, билки и подправки, спокоен дух и хоби.

Какво е депресията?

В интернет, а и не само може да намерите „океан“ от информация относно депресията. Ще дам обяснение какво е депресия: Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга и отчаяние. Безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако депресията е дълготрайна, може да се касае за заболяване. Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални. признаци са Признаците за депресия са: липса на енергия, липса на апетит, липса на настроение, безсъние, апатия и мисли за самоубийство. Също и повишена емоционалност, свръх активност, раздразнителност, безпричинна еуфория.

Лично аз, като психолог смятам че хората страдащи от депресия е необходимо да потърсят квалифицирана помощ. Психологът или психиатъра ще установят причините довели ви до депресия. Те ще ви помогнат да се справите с това състояние, чрез редица психологически техники. В много от скучайте се налага и медикаментозно лечение в комбинация с психотерапия.

Как да я преборим?

В практиката на психолога често се наблюдава следната тенденция. Хората с лека до умерена депресия се лутат в търсенето на отговор как да си помогнат при подобно състояние? Ето и някои полезни препоръки за справяне с депресията.

  • Физическа активност и движение.

Движението е живот. Тренировките и упражненията макар и леки много добре повлияват тонуса на организма. Когато спортуваме тялото ни отделя хормони на щастието, като допамин, ендорфин и серотонин. Чувствайки се щастливи ние не мислим за депресията, а психичното ни здраве се подобрява. Експерти психолози са установили, че тренировките и упражненията имат дългосрочен ефект и намаляват депресивните епизоди.

  • Хапвайте повече риба

Доказано е, че хората които редовно консумират риба почти не страдат от депресия. Обяснението е в омега 3 мастните киселини, съдържащи се в рибите. Те водят до повишаване на настроението и имат антидепресивен ефект. Мазните риби, като скумрия, сьомга, риба тон са сред първенците. 

  • Подправките на помощ да преборим депресията.

Научни изследвания доказват, че екстракти от шафран и куркума, са мощни антидепресанти. Активния компонент куркумин, съдържащ се в куркумата и шафранът е ефикасен в борбата с депресията. Важно е да се отбележи, че те няма да помогнат, ако само готвим с тях. Трябва да се приемат във вид на хранителни добавки.

И Още средства за справяне с депресията

  • Жълт кантарион използван от векове за повишаване на настроението.

В някои страни, като Германия например се използва за лечение на умерена до лека депресия. Билката е ефикасна и няма странични ефекти. Внимавайте за алергия. Също така имайте предвид, че билката си взаимодейства с определени лекарства. Ако приемате антидепресанти не трябва да пиете жълт кантарион. Консултирайте се с лекар преди да започнете да приемате билката.

  • 5 – хидрокситриптофан

Тази аминокиселина се използва в човешкия организъм, за да произвежда серотонин. Активната съставка в 5-Хидрокситриптофан, е извлечена от семената на африканското растение Griffonia simplicifolia и не предизвиква зависимост. 5-Хидрокситриптофан е естествено вещество, образуващо се в организма от незаменимата аминокиселина триптофан, която се внася в тялото чрез храната.

  • Любими занимания

Важно е да можем да сваляме напрежението и да се отпускаме. Най-често това се случва, като изпълним любимите си занимания. Рисуване, танци, четене на книги, редене на пъзели, гледане на филми. Всякакво крафтване, на бижута, на макети, на декупаж и т.н. Или пък спа уикенд с любимата, секс, чаша вино и масаж. Всичко с което да изпуснете „парата“.

Хората които си имат хоби и се разтоварват с приятни занимания споделят, че по трудно изпадат в депресия. Приятните занимания са истинска терапия срещу стреса. Ключов фактор за изпадане в депресия. Затова нека не му позволяваме да се натрупа и да ни навреди.

В заключение бих добавила, винаги да вярвате в себе си и да се стремите да се балансирате. Спокойният дух и запазването на самообладание са в основата на щастливия живот. Избягвайте неприятните за вас хора и не се старайте непременно да се харесате на околните.

Вие сте личност със всичките и силни и слаби страни. Ако на някой не му харесва, че през  свободното си време предете на хурка. За да свалите нервното напрежение и стреса да си гледа работата. Това си е вашия живот и щом така се чувствате добре, значи никой няма право да нарушава вашата хармония!

Депресия определение

Моята по обширна статия за депресията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *