За хората, мислите и чувствата.

za horata, mislite i chuvstvata

За хората, мислите и чувствата е статия в, която ще изложа доказани теории. Как да бъдете господари на собствените си убеждения и емоции? Да бъдеш господар на себе си, може да се окаже трудна и непосилна задача за много от вас.

Но с повече настойчивост и желание, можете да контролирате собствения си темперамент и убеждения. Не е необходимо постоянно да сте в капана на общественото разбиране за индивидуалната отговорност.

Хората, сме различни и уникални по своя характер, и начин на виждане, затова как е най – добре да живеем живота си. Всички ние следваме нашите собствени убеждения, за това кое е по правилно за нас и нашите близки. Но едно нещо ни обединява и това са чувствата. Те са даденост в човешката природа. Някой от нас са по чувствителни, други по сдържани. Но каквото и да си говорим, без чувства не бихме могли да живеем пълноценно. Не бихме могли да поддържаме нормални отношения с другите. Във всяко наше действие има вложен предварителен замисъл, който е свързан с определена емоция. Обикновено когато резултатът от това действие е удовлетворяващ и емоцията е хубава. Но, ако се провалим, чувството което изпитваме е негативно.

Мнозина не могат да контролират емоциите си и изпадат в състояние на нервност, превъзбуда и излишно напрежение. Бурята от негативни емоции ги завладява и оставя болезнен отпечатък в съзнанието им. В резултат на нашите негативни емоции се чувстваме психически натоварени и емоционално нестабилни.

Ето защо е важно да вярваме в собствената си способност, че можем да контролираме своите чувства във всеки миг от живота си.

За хората, мислите и чувствата

Вероятно мнозина от вас смятат, че в резултат на собственото си възпитание нямат контрол върху чувствата си. Гневът, страхът, омразата, както и любовта, вълнението и радостта са просто неща които ви се случват. И вие просто ги приемате за даденост. Когато ви се случи нещо гадно, вие просто чакате нещата да се подобрят и това чувство да бъде заменено с някакво радостно. Вярвате, че това ще ви изкара от  негативния поток от мисли. Но дали пък не се заблуждавате?

Изберете сами как да се чувствате!

Чувствата не са просто емоции които изпитваме. Те са реакции от нашия личен избор. Изборът какво значение да им предадем. Не вашите чувства и мисли са проблемът за психическата ви нестабилност, а значението което им придавате. Веднъж щом осъзнаете, че вие избирате как да се чувствате в дадени ситуации – визирам негативни, тези които ви плашат или нервират. Ще поемете по пътя на емоционалната си свобода. Път в който няма психически сривове от които да вземате успокоителни. Дълбоката същност на личната свобода се изразява в това да можете да разглеждате собствените си емоции и да ги контролирате. Това ще ви изпълни с хармония, защото ще знаете, че негативните чувства са ваш избор. С помощта на логиката формулирайте въпроси които ще ви помогнат да се самоанализирате. Анализирайте себе си и обстоятелството, което ви е довело до вашата негативна емоция.

Ето и една логическа задача от Уейн Дайьр психолог и психотерапевт. С нейна помощ ще затвърдите идеята, че човек може да контролира собствения си емоционален свят.  В нея се казва следното:

Голяма предпоставка: Аз мога да контролирам мислите си.

Малка предпоставка: Моите чувства се пораждат от мислите ми.

Заключение: Аз мога да контролирам своите чувства.

Още нещо за хората, мислите и чувствата

Само вие, и никой друг, контролирате собствения си мисловен апарат. Как мислите и какви чувства придавате на определени ситуации си е ваш избор. За да се превърнете в свободен и щастлив човек трябва да се научите да мислите различно.

Ето ви един пример: Иван е млад висш служител. Има отлична квалификация и си върши работата добре. Но една мисъл не му дава мира и го кара да се чувства тъжен. Той непрекъснато се измъчва от факта, че шефът му го смята за глупав. Иван е много нещастен от това. Но, ако той не знаеше че шефът му го смята за глупак, щеше ли да се чувства зле? Разбира се, че не. Как би могъл да се чувства нещастен за нещо което не знае? Следователно не онова, което мисли или не мисли шефът му за него, го разстройва. Мислите на Иван са тези които го карат да се чувства нещастен. Нещо повече причината е в самия Иван, които се само убеждава, че мнението на другите е по важно за него. Отколкото от онова, което той сам мисли за себе си.

Друг пример:

Лили се чувства тъжна и депресирана когато вали. За това няма основателна причина, породена от психологическа травма. Просто, настроението и се скапва и тя със дни е сънлива и разсеяна. Общуването с другите я дразни.

Валежът е природен феномен, независещ от нашите действия. Няма как да контролираме времето. Въпросът е какво значение придаваме на нашите чувства, когато нещо във метеорологичните условия не ни харесва? Вместо да се тюхкате за лошото време се опитайте да не му придавате чак такова значение. Вие избирате, дали да се депресирате и унивате, или да си намерите по приятни занимания. Насочете мислите и действията си към нещо което ви е интересно. А времето, то не е ваша грижа, защото не можете да му влияете. Можете да влияете само на собствените си емоции. И следващият път когато вали просто да приемете, че така се случва в природата. Има и слънчеви и дъждовни периоди.

Закодирани в съзнанието ни мисли и убеждения

Невероятно е, но факт че самия индивид е способен сам да се вкара в капана на собствените си убеждения и мисли. В резултат на което цял живот да се бори със чувствата си и собствената си наранена психика. Някой от изразите по долу са наслагвани с години и обществото ги е приело за нещо нормално. Вярвам, че ще разпознаете и себе си в тях.

 • Ти ме караш да се чувствам зле.
 • Не мога да не се чувствам така.
 • Просто съм ядосан, не ме карай да ти обяснявам защо.
 • От него ми се повдига.
 • Височините ме плашат.
 • Тя наистина ме нервира.
 • Притесняваш ме.
 • Направи ме на глупак пред хората.

Тези твърдения защитават тезата, че човек не е отговорен за чувствата си. Опитайте се да ги разгледате от друг ъгъл. Пренапишете ги, в смисъл че вие контролирате чувствата си. Знаейки, че емоциите са плод на вашите мисли, опитайте се да   редактирате убежденията си.

 • Аз съм причината да се чувствам зле.
 • Мога да не се чувствам така но сам избрах да съм разтроен.
 • Аз избрах да съм ядосан, защото чрез гнева си манипулирам другите.
 • Повдига ми се от мен самия.
 • Сам се плаша от високо.
 • Аз се нервирам винаги когато съм близо до нея.
 • Сам си се притеснявам.
 • Аз сам избрах да се чувствам глупаво. Вярвайки, че другите ще постъпят така както аз искам.

Идеята е ясна, бъдете себе си и изберете сами как да се чувствате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *