Интернет зависимост

интернет зависимост

Задавали ли сте си въпроса какво е интернет зависимост? Като всяка друга зависимост тя започва безобидно и за да ни достави удоволствие. Но в един момент се оказва, че не можем да се спрем. Както името показва интернет зависимост е психично заболяване, което се изразява към непреодолимо влечение към интернет. Засяга предимно младите хора.

Някои от вас ще се изсмеят и ще си кажат, тази нещо ни „будалка“. Но статистиката е красноречива. Повече от 50% от анкетираните европейци, се безпокоят че пропускат важни обновявания на статуси, постове, новини и събития, ако не са в социалната мрежа. Около 35% от анкетираните влизат в социалната мрежа веднага щом се събудят. 15% от тях не се разделят с телефона си дори и докато спят. 26% биха се отказали от вредни навици, като пушене и пиене, ако това е условие да имат достъп до интернет. И не само тези данни са стряскащи.

В психологически аспект 80% от хората, потапящи се в нета имат ниска самооценка. 40% от хората с интернет зависимост не могат да преценят къде е мястото им в реалния живот и предпочитат да живеят виртуално. Това явление е особено ярко изразено за геймърите на които им е трудно да се откъснат от виртуалния свят. Разбирам ги. Удоволствието от това да си на турнир е огромно, а и наградния фонд не е за пренебрегване.

Разбирам и манията по редица популярни игри от типа на Warcraft всички версии. Да облечеш героя си в най-яките дрехи и да вземеш готини айтеми  с които да го направиш по силен, носи огромно удоволствие на геймърите. Но когато играенето на игри се превърне в мания, и не можете да се откъснете от екрана, за да се изкъпете или нахраните, говорим за зависимост. И като всяка друга зависимост трябва да се лекува. Подходяща са когнитивно поведенческа терапия и групова терапия. Предписват се и лекарства за овладяване на депресията и безпокойствието развили се в следствие на отнемането на „благото“, т.е. отдалечаването от интернет и социалните мрежи.

Защо сме зависими от интернет?

В наши дни интернет е толкова важен колкото и хляба. Животът ни би бил по труден без него. Сърфирането е част от нашето ежедневие. Много хора разчитат на интернет, за да развиват своите бизнеси и аз напълно подкрепям съществуването му. Но сред нас има и такива за които ползването на интернет се е превърнало в мания и зависимост. Зависимост, която е неконтролируема и не се влияе от волята ни. Психолозите дори предупреждават, че интернет зависимостта може да застраши живота ни.

Ето и един пример: В Германия над 2 милиона души страдат от интернет зависимост. Много от тях възприемат виртуалния живот за реален. Все повече хора „живеят онлайн“. Сегашната световна обстановка около Covid -19 засилва зависимостта от интернет. Все повече хора работят, пазаруват, търгуват през интернет. Много са и професиите пряко свързани със социалните мрежи. Изобщо света се движи онлайн. Това засилва чувството на принадлежност към социалните мрежи и води до невъзможност да се откъснем от тях. И това има своите последствия.

Реалното общуване е заменено с виртуално. За много от нас свободното време е прекараното в интернет. Децата и възрастните предпочитат да играят на компютъра, а не навън. Това отнема от всеки от нас, като ни прави все по зависими от интернет.

Имате ли интернет зависимост? Разберете, като прецените дали долните твърдения се отнасят за вас.

  • Когато вечеряте вкъщи със семейството си не се откъсвате от телефона си, дори и докато се храните.

Това действие е типично за тийнейджърите, за които е много важно да са на линия по всяко време. Погрешното им убеждение, че ще бъдат отхвърлени от своите връстници, ако не са в чата е пагубно за тяхната психика. Много родители не знаят вече какво да правят. Децата им са като зомбирани, заради прекалената „висене“ в мрежата. Но и за тийнейджърите не е лесно. Отхвърлянето на интернет и изоставянето на социалните мрежи, автоматично означава, че никои от съучениците им вече няма да ги харесва. И не само: Според тийнейджърите, ежедневието изглежда скучно без телефон. Чатенето и постването са абсолютно необходими, ако искаш да те забележат.

  • Прекарвате повече време в мрежата отколкото с близките ви.

Когато страдате от интернет зависимост, напълно обяснимо е да предпочитате да се забавлявате онлайн. Много хора го предпочитат вместо да участват в реални социални дейности. Защо да ходя на театър, като мога да си гледам онлайн постановката. До тук нищо необичайно. Но ако вашите близки започнат да се оплакват, че не ги забелязвате, защото сте се зомбирали пред компютъра. Или сте изгубили желание за излизане навън, да спортувате, да правите секс или да пиете по едно малко с приятели. Положението е сериозно и е време да се замислите. Безспорно удоволствието от виртуалния свят е голямо, но реално губите контрол над живота си и наранявате близките си.  Спрете се!

Още тревожни примери за интернет зависимост.

  • Влизате в интернет за да подобрите настроението си.

Психолозите смятат, че за хората склонни към депресия съществува по голям риск да развият зависимост към интернет.

Прекарването на часове в интернет намалява времето на истинските контакти. Което от своя страна води до самота и изолация. Зависимите от интернет се стараят да компенсират реалната липса на социални контакти в мрежата. Те търсят одобрение от хората в социалните мрежи за своите постижения, снимки, екскурзии, тържества и др. Лайковете са се превърнали в нарицателно за успял човек. Те повдигат нашият социален статус и съответно настроението ни. Деликатно галят самочувствието ни и ни карат да се чувстваме значими. Но внимавайте, следете психичното си здраве. Внезапната загуба на интерес към вас и това което правите. Отхвърлянето, липсата на приятели и лайкове в социалните мрежи, може да ви доведе до редица психични състояния. Сред които стрес, депресия, засилена тревога и силно безпокойство.  Старайте се да не използвате социалните мрежи като средство за оправяне на настроението си. Намерете други занимания които биха ви доставяли удоволствие.

  • Мислите за интернет по всяко време на денонощието.

Като всяка друга зависимост например от алкохол или наркотици, така и интернет зависимост е в очакване на следващата доза. Ако не се доберете до мрежата и не я прегледате, направо се побърквате. Ако не си постнете мнението – снимките от обяда на салатата ви с нар и коза сирене не се чувствате добре. Обзема ви чувство на безпокойство, ставате агресивни и раздразнителни. Нерви те ви са опънати като струни, а пръстите ви „барабанят“ по масата все едно пишете на клавиатурата. Загубвате търпение и ви е все по трудно да се контролирате. Щом се доберете до компютъра – лаптопа и удовлетворите желанието си за комуникация всички гореизброени симптоми изчезват на мига. Сигурен признак, че имате интернет зависимост.

Как да си помогнем и да се освободим от интернет зависимостта?

Като психолог съм напълно наясно, че няма как да прекратите използването на интернет. Също така разбирам, че присъствието в социалните мрежи е важно за всеки от нас. Ако искаме да сме в крак с модерния начин на живот не би било редно да не се възползваме от възможностите на интернета. Важно е да знаем, обаче къде да поставим граница, сами за себе си. В противен случай вероятността да изпаднем в силна зависимост ще бъде напълно реална. Интернет зависимост действа, като психо стимулатор, и не е изключено да се развият психози и неврози. Последствията за индивиди страдащи от интернет зависимост, могат да бъдат пагубни за живота им. Тъй като преценката за реалността се губи, напълно възможно е да си загубите работата или да разрушите семейството си. Навременната психологическа помощ е от съществено значение за овладяване на състояния на интернет зависимост.

Зависимост от мобилният телефон.

https://psychologistbg.com/

Видове зависимости: https://bg.wikipedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *