Нервен срив каква е причината?

нервен срив

Нервен срив може да настъпи при всеки от нас, особено в условията на криза в която сме в момента. Стресът, напрежението, страхът и паниката са предпоставки за възникване на нервен срив. По принцип в медицината не съществува терминът нервен срив. Смята се, че той се проявява от редица психологически проблеми, като тревожно състояние, бърн аут синдром, преживян силен стрес, депресия и др.

Най-често до нервен срив се стига, когато всичко ви дойде в повече и стресът в живота ви вземе превес. Настъпва емоционален и психически срив. Ежедневните задачи ви се виждат истинско изпитание. За съжаление в момента живеем в доста стресираща обстановка във връзка с COVID-19. Дните ни са изпълнени с напрежение, страх и безпокойство. Идеалната тройка за възникване на нервен срив. И не само: Невъзможността да живеем спокойно допълнително опъва нервите ни и ни стресира. Поставянето на рамки никога не е било добре за психичното здраве на индивида.

Но да разгледаме темата нервен срив по обстойно:

Всички ние бихме били по щастливи, ако живеехме по спокойно. Ако общувахме предимно с весели и позитивни хора. Ако имахме уважението на околните и преживявахме дните си с достойнство. Ако събитията в живота ни се нареждаха, както желаем. Но, уви това е само химера. В реалния живот нещата не стоят точно така. Изправени сме пред редица трудности; неприятности в работата, проблеми с децата, конфликти с партньора, пандемия заплашваща директно здравето ни и др.

Всички ние имаме своите ежедневни проблеми. Обикновено се справяме с тях без много да го мислим. Потискаме емоциите си и сдържаме чувствата си. Стараем се да не ги проявяваме. Но в крайна сметка, сме човешки същества и като такива сме силно раними. Затова натрупването в един момент ескалира и се взривява. Тогава изливаме гнева си върху съвсем неподозиращи хора най-често нашите близки. Оформянето на нескончаема поредица от несгоди и невъзможността, понякога да се справим с тях, води до нервен срив.

Как да разпознаете нервния срив?

Симптомите на нервен срив са по скоро от емоционален характер. Но много често хората споделят, за физически симптоми. Сред тях са виене на свят, гадене, болка в някоя част на тялото, изпотяване, учестен пулс. Докато отидете до спешното симптомите намаляват, а когато ви прегледат ви поставят диагноза Нервно вегетативна дистония. Прекомерният стрес ни е довел до специфична реакция на нервната ни система, която ни сигнализира да намалим темпото. Но за нервно вегетативната дистония в друга тема. А сега да се върнем към симптомите на надигащия се нервен срив.

Най-често срещани симптоми са:

  • Чувствате се безсилни, потиснати без настроение. Търсите вина в себе си или в околните за собствените си неудачи.
  • Всичко и всеки ви дразни. Раздразнителни сте, искате да „набиете“ някого. Не можете да контролирате думите и постъпките си.
  • Плачете без причина и се обвинявате и питате „защо точно на мене ми се случва тази гадост?“ Имате мрачни мисли и не виждате нищо положително в живота.
  • Имате нарушения на съня, по цели нощи будувате и мислите за живота.
  • Изтощени сте. Не можете да се концентрирате, сякаш се е стоварил целия свят върху плещите ви.
  • Отдавате голямо значение на това кой, какво е казал по ваш адрес. Смятате, че вашите близки искат да ви обидят, засегнат и наранят.

За добро или за лошо, нашите действия, мисли и нагласи са в основата на разбирането ни за живота. Понякога сами си докарваме нервен срив, като не предприемаме необходимите промени за по спокоен и балансиран начин на живот. Изпълняваме чужди желания и забравяме да живеем по начина по който ние самите бихме искали. Съобразяваме се прекалено много да не нараним чувствата на другите. От което страдаме ние самите, защото смятаме че другите не ни разбират. Често в кабинета ми идват хора с високо нервно напрежение, за да търсят психологическа помощ. И правилно правят. Само когато намериш себе си можеш да промениш разбиранията си, а оттам и начина си на живот. Затова не отлагайте, себе си. Психотерапията може да ви помогне да намалите напрежението и стреса, като открие пред вас палитра от нови възможности.

Как да се предпазите от  нервен срив?

Отбелязвам на вашето внимание, че всеки от нас сам решава доколко да се натовари психически. Колко напрежение да понесе и кога да си каже стига толкова. Понякога по независещи от нас фактори в живота ни има периоди на сривове емоционални, психически и физически. В такива моменти е важно да не губим вяра в себе си и да се стараем емоциите ни да не вземат връх. Контролът е важен, за да не се окажем в капана на нервният срив.

Какво да направим за да се предпазим и да не позволим стреса да ни завладее?

Планирането на собствения ви ден е добра идея.

На пръв поглед изглежда сложно, но разграничаването на времето за работа и почивка ще облекчи ежедневието ви. Опитайте се да изчислите колко време ви отнема за една или друга дейност и ги разпределете през целия ден. Подобно планиране ще ви разтовари и няма да се страхувате, че нещо ще остане за последния момент. Доказано е, че паниката и суетенето в работата, което възниква в следствие на не навременно подготвяне на важни документи например. Доста разклаща нервите ви, тъй като е съпроводено с прекомерен стрес. Повечето от нас са подложени на ежедневен стрес на работното място, именно заради такива „горещи“ задачи.

Съобразявайте се повече със себе си.

За да се предпазите от нервен срив, колкото и чудно да ви звучи, съобразявайте се повече със себе си. Пренебрегването на собствените ви желания и постоянното съобразяване с околните, би могло да ви създава усещането за напрежение. Неспособността да заявите себе си и вижданията си по определени въпроси, директно наранява чувствата ви. Постепенно ставате тъжни и апатични и започвате да се движите машинално. Не ви е приятно да извършвате дадено действие, но се насилвате и после страдате.

Как да постъпите?

Не казвам да пренебрегвате вашите близки, а да се опитате да не отлагате себе си. Следващият път когато, роднини ви поканят на гости в събота. Но на вас ви е по приятно да излезете с половинката на кино. Не се колебайте и не изпитвайте угризения на съвестта да откажете поканата. Заявете им, че не ги пренебрегвате, просто имате нужда да прекарате време с приятелят/ката ви. И това не трябва да ги обижда, защото вие сте личност и имате право на избор.  

Още техники за предотвратяване на нервен срив.

Не се опитвайте да контролирате всичко.

По често се проявява при жените. Разбира се умението да държим всичко под контрол, безспорно е черта от характера която не всеки притежава. Но може да ни струва скъпо. В живота ние жените, в стремежа си всичко да е перфектно се нагърбваме да упражняваме контрол върху всичко и всеки. И така неусетно увеличаваме задълженията си многократно и деня не ни стига. А нервното напрежение се трупа, докато в един момент не изпаднем в нервен срив.

Ето и няколко примера как се натоварваме сами:

  • На работното място, колегата ви е допуснал грешка в съставянето на годишните отчети. Сроковете за оправяне на грешката са кратки. Колегата ви, знае как да се поправи, но въпреки, това вие се заемате. Осъзнавате напълно, че сте затрупани с работа, но решавате вие да поправите грешката. Това ви натоварва, но вие търпите и прикривате умело емоциите си. Нали обичате да контролирате всичко, дори и това за което не сте отговорни.
  • Вместо да изпратите съпруга си на пазар, вие го правите защото се тревожите, че няма да вземе правилните продукти.
  • Въпреки че сте жена, нагърбвате се със профилактиката на колата, защото смятате че мъжът ви не може да се оправи. Тъй като е прекалено разсеян, може да откраднат/подменят някоя част. Сякаш ще разберете!?!
  • Водите детето на танци, плащате сметките, планирате ремонт, резервирате летните почивки, организирате семейните празници и куп други. И защо? Защото смятате, че само вие сте способни да се справите със семейните задачи. А също така и да държите нещата под контрол!

За да избегнете нервен срив, научете се да делегирате т.е да разпределяте задачите и на другите около вас.

Заключение

Ако все пак ви е трудно да се справите с напрежението и стреса, водещи до нервен срив, обърнете се към специалист. Днес има доста широк спектър от психологическа помощ. Сред тях са разговор с психолог, индивидуална психотерапия, онлайн консултации, четене на подходяща литература за само помощ и др.

Най-важно е да не даваме възможност на нервния срив да се развие. Да не му позволяваме да ни вкара в състояния на депресия и засилена тревожност. Тъй като това ще доведе до нарушение на психичното ни здраве, което ще помрачи живота ни. Опитайте се да се наслаждавате повече на момента. Да не се тревожите прекалено много за неща които не зависят от вас, или на този етап са неизпълними. Бъдете позитивни, доброжелателни и отговорни. Усъвършенствайте себе си всеки ден. Само така светът около вас няма да ви пречи, а вие ще сте в хармония със себе си.

Ако искате да разберете повече за стреса, прочетете статията ми Стрес и психично здраве на: https://psychologistbg.com

За изчерпателна информация по темата:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_disorder#Definition

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *