Ниска самооценка. Липса на увереност.

ниска самооценка

Да си го кажем направо. Всеки от нас в даден момент от живота си е страдал от ниска самооценка. Всички ние понякога губим вяра в собствените си сили и възможности. От това страда директно нашето самочувствие. Започваме да се самообвиняваме или да обвиняваме другите, че не ни върви в живота. .

Липсата на увереност и ниската самооценка, отключват депресия и постоянна тревожност, тъга, зависимости и пораждат лоши взаимоотношения. Това от своя страна нарушава усещането ни за спокойствие и хармония. Въвлича ни още повече във водовъртежа от емоции, които сме неспособни да контролираме.

При ниска самооценка човек е неспособен да върви напред, защото е преследван от страха от провал. Ето защо, при комплекс за малоценност много трудно се постигат успехи в кариерата и в личния живот. Чувството че сме непълноценност е една от най-разрушителните пречки по пътя към развитието. Постоянната неудовлетвореност и необяснимото чувство за вина, водят до страх от провал във всички сфери на живота. Страдащите от ниска самооценка, често анализират казаното, мимиките и жестовете на останалите. Така те се опитват да разберат, дали другите не изразяват негативизъм към тях и дали ги харесват. Характерна черта на липата на самочувствие е и пасивността. Личността с ниска самооценка никога не задават въпроси. Те често се стремят към перфекционизъм, но успехите не им носят предполагаемата наслада.

Как да си помогнем при ниска самооценка?

Най-важното и съществено за подобряване на самочувствието ни и справяне с ниска самооценка е вярата в себе си! Вярата, че можете да се справите с всяка ситуация. Вяра в себе си, че заслужавате мечтаната работа. Вяра в себе си, че всичките ви мечти ще се сбъднат.

Но как да стане това? И защо някой от нас успяват повече, а други тъпчат на едно място цял живот? Отговорът се крие в действието! Ако един индивид цял живот е пасивен и си крета по отъпканите пътища, не поглежда в страни. То няма как да сбъдне мечтите си. Ако не грабваме възможностите които живота ни предоставя, то е много вероятно да е не сме успели и неудовлетворени. Оттам идва и ниска самооценка и липса на самочувствие. Действайте хора! Не чакайте и не отлагайте прекалено дълго мечтите си! Само така ще подобрите увереността си и своето самочувствие.

Пример и техники

Затворим очи за миг и да си представете, че имате това за което сте мечтали. Новата работа, собствения бизнес, мечтаното пътешествие, нов дом или вила. Хубаво е нали? Сега си задайте въпроса: Какво би се променило, ако вярвах в себе си на 100%? А ако дам всичко от себе си, за да сбъдна поне една от мечтите си? Помислете и не отхвърляйте с лека ръка препоръките ми в тази статия.

Навярно във вас ще се надигне вълна от негодувание. Ще се сблъскате със собствените си съпротивителни сили на съзнателно ниво. А те са вашите отрицания за сбъдването на собствените ви желания. Сред тях навярно ще бъдат: Банката няма да ми отпусне кредит: няма да имам достатъчно клиенти: не знам езици и компютри, следователно съм неспособен за нова работа: няма да се харесам на колектива: страхувам се от промяна и др. Причините които ще измислим могат да са безкрайни. Но те имат общ корен и той е липсата на вяра в себе си!

Сега седнете на любимия си диван и си отговорете на следните въпроси: Ако отида в банката и не ми отпуснат кредит за новото ми начинание какво ще се промени? Нищо, отново ще бъдете в изходна позиция. А ако взема да се запиша на един курс по компютърна грамотност, дали ще променя нещо? Със сигурност ще придобиете нови умения, които могат да ви бъдат само от полза. Продължете сами да търсите отговорите на зададените от вас самите въпроси!

Е, не е трудно нали! Направете си една самооценка, кое ви кара да страдате от ниска самооценка? Забравете за провалите, те само ще обогатят знанията ви. Не се страхувайте да рискувате, бъдете смели. Най-лошото което може да ви случи е да се върнете на мястото откъдето тръгвате.

Признаци на ниска самооценка

  • Нерешителност – Хората с ниска самооценка не са готови да носят отговорност за собствените си решения. Възможният провал ги стресира и те предпочитат нищо да не решават. Допускането на грешка във взетото решение е възможно да доведе до критики. Това е нещото което хората с неувереност в себе си не понасят. Особено ако критиката е отправена от техни близки роднини и любими хора.
  • Чувство за вина – Когато човек се чувства дълбоко виновен за своите действия или бездействия той дълго време не може да си прости. Той постоянно се упреква и срамува от тях. В резултат на което изгубва самоуважение, а заедно с това и самочувствието си.
  • Търсене на оправдания – хората с ниска самооценка постоянно търсят да се оправдаят. Те не търсят собствената си отговорност в събитията, които им пречат да постигат желанията си. Често обвиняват другите, държавата, времето, обстоятелствата.
  • Постоянно сравняване с другите – ниската самооценка и липсата на вяра в себе си кара хората страдащи от тези усещания да се сравняват с другите. Да им подражават. Няма нищо лошо в сравнението, но когато го взимаш за пример. Ако безцелно се стремите да подражавате на някого, само защото той е успял това несъмнено ще нарани самочувствието ви. А вие ще затъвате все повече в собствените си оправдания за липсата на инициатива.
  • Реч – хората с ниска самооценка използват в речта си предимно негативни фрази от типа на: „няма да се получи прекалено съм неспособен“, „аз нищо не мога да решавам“, „не зависи от мен“, „няма да се справя, не съм подготвен“, „просто имах късмет“, „да, -но“ и др.
  • Депресия – почти винаги ниската самооценка и липсата на вяра в себе си водят до депресия. Развитието на самочувствието ни кара да се чувстваме добре. Когато имаме лични и професионални постижения вероятността да изпаднем в депресия е минимална.

Какво е моето мнение?

Хората с ниска самооценка трудно възприемат, че другите може би ги харесват. Те не обичат да ги хвалят и се разпознават по често, като неспособни да се справят със живота. Благодарността и комплиментите по скоро ги отчуждават. Постоянното чувство за вина, което изпитват за какво ли не, ги кара да страдат и да се самоизмъчват. Не са изключени депресивни епизоди и тревожност. А също така и някои физически симптоми, като главоболие, болки в корема, болки в мускулите и ставите. Безсъние и нервно напрежение.

В същото време индивидите с проблеми със самочувствието проявяват завидна емпатия. Те са способни да общуват с други, т. н. „трудни хора“, които също имат някакъв проблем. Това им умение се крие в способността им да напипват с прецизна точност какви точно са разбиранията на другите. Чрез общуването с т.н. „трудни хора“, страдащите от ниска самооценка извличат полза за себе си. А именно: това така им нужно затвърждаване, че някои ги разбира!

Според мен ниската самооценка и липсата на самочувствие трябва да се лекуват. Не бива да се оставяме да бъдем завладени от тези усещания. Нужно е да се прояви завидно търпение и такт в общуването с хора страдащи от ниска самооценка. Психологията и в частност когнитивно поведенческа терапия, успешно се прилага при пациенти с ниска самооценка. Не след дълго те си възвръщат увереността и самочувствието на способни и щастливи личности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *