Общувай с лекота

общувай с лекота

Общувай с лекота. Как да разберем тези които не разбираме? И защо с някои хора общуваме с лекота, а с други не можем да обелим и дума?

Разковничето се крие в различните видове поведения и типове хора и техния темперамент. Още Хипократ разделя видовете хора според начина им на поведение.

В темата общувай с лекота ще разгледам поотделно четирите основни видове личности в психологията. Холерик, Меланхолик, Сангвиник и Флегматик. Ще ги срещнете и като Червен, Син, Жълт и Зелен.  Моля да имате в предвид, че темата е само насочваща и в никакъв случай, ако например разпознаете себе си като Холерик това не означава, че сте недостоен или с по малко качества от другите. Просто запознавайки се с различните типове хора ще можете да разпознавате техните нагласи и евентуални действия по добре от другите. Също така ще ви бъде по лесно да общувате с различните по темперамент хора, защото ще усещате техните нагласи и характер малко по рано от другите.

Темата е подходяща за хора работещи в големи колективи, където има по няколко началници и мениджъри. А също и за продавачи, касиери, бармани, лекари, администрация, изобщо за всякакъв вид обслужващ персонал. Веднъж разбрали основните типове ще можете да ги разпознавате по тяхното поведение, което неминуемо ще ви помага в общуването с различните типове хора.

Характеристика на типовете

Холерик или червено поведение. Как да разпознаете истинския Алфа- Мъжкар и как да общувате с него? Типични реплики, които ще чуете от Холерика са Какво ще правим? Да го направим по моя начин. Още сега! Не искам да отлагам! Ще рискувам!

Червения се забелязва лесно, защото не полага каквито и да е усилия да прикрива истинската си същност. Той е динамичен и нахъсан индивид. Има поставени амбиции и житейски цели, който следва неизменно дори на другите да им се струва невъзможно за постигане. Не се интересува от общото мнение има си собствено и го налага. Холерикът върви устремено напред дава всичко от себе си и не се предава пред трудностите. За него те са уроци. Вярва на 100 % в себе си и възможностите си. Убеден е, че може да постигне всичко само трябва да положи необходимите усилия.

Хората в чиито темперамент преобладава червено поведение обичат предизвикателствата, ориентирани са към задачите и са екстровертни т.е. открити. Те бързо вземат решения и не се притесняват да рискуват. Създават впечатление на лидери. Поемат командването с лекота и излизат на преден план. Те не се притесняват да бъдат открити и да общуват свободно. На определени въпроси казват точно това, което мислят без заобикалки. Винаги имат мнение и го изказват бързо и лесно.

Общувай с лекота с холерик

Ако холерикът е решен да успее ще мине през огън и вода. Но, ако работата му се вижда скучна и безсмислена ще я зареже. „Непрестанно действие и развитие“ „Газ до дупка“, и „Чуй ме сега, ето как стоят нещата“ са негови чести реплики!

За червените бързо означава страхотно. Често останалите не издържат на темпото им, поради това им е трудно да общуват с тях. Холерика не обича дългите разговори. Разбират от две три изречения и очакват това и от другите. Разтегливите събрания, конференции и семинари за тях са пълно губене на време и пари.

Умението на червения да се изразяват пред другите е впечатляващо. Ето защо, ще срещнете Холериците на ръководни позиции, като главен изпълнителен директор или президент на компанията.

Общувай с лекота Меланхолик или синьо поведение

Меланхолика или синия, не вдига шум около себе си, но вероятно тайно наблюдава и анализира случващото се наоколо. Този тип винаги знае верните отговори. Той е силно аналитичен и информацията все не му достига. Иска детайли за всичко. Ще разберете много лесно, че някои е Меланхолик като посетите дома му. Там всичко е много организирано по определен начин. Всяка кукичка си има надпис, за да знаят децата къде да си закачат якетата. На вратата на хладилника има хранителен режим за седмици напред, за да се гарантира балансирана диета. Ако надникнете в гардероба му ще видите, че всичко е подредено по комплекти и цветове за обличане през седмицата. А в гаража му цари абсолютен ред всички инструменти са на мястото си очертано на стената. Той обича да майстори и да се занимава с техника.

Сините са абсолютни реалисти. Те виждат възможни грешки и рискове предварително. Винаги са наясно с нещата и имат ясна и аналитична мисъл. Ако спорите с него няма да „излезете на глава“, защото ще ви затрупа с факти, цифри и точни дати. Не взима пръв думата, по често мълчи и изчаква. Негови чести реплики са: „Извинете това не е точно така“, „Подкрепено ли е от анализ“, “Просто си вършех работата“, „Съмнявам се да е така“ и „Не сте ме питали“

Общувай с лекота и логика

Характерно за синьото поведение, че на тези индивиди информацията все не им достига. Искат още и още все по задълбочен анализ например.  Ако трябва да отидат на лекар или да заведат децата си на такъв ще го проучват със седмици. Какъв е, от кога работи, колко титли има и т.н. В работна среда ще ги срещнете като ръководители на екипи или главни експерти. Рядко може да видите Меланхолик на лидерска позиция, тъй като те не умеят да вземат бързи решения. Общуването също не е сред силните им страни, тъй като смятат другите за некомпетентни.

Водят се само и единствено от логиката и по малко от чувствата си. Ако искате да сглобите мебели от „Икея“ повикайте син на помощ. Прецизността му ще ви впечатли, а сглобената мебел няма да мръдне с години, защото ще е поставена на точното място.

Сините са интровертни т.е. затворен тип. Обмислят много добре това което искат да кажат. Тезите им винаги са подкрепени от науката. Не вярват на случайността и късмета. Много са прозорливи и не смятат, за нужно да бъдат чути. Макар в повечето случай след тяхното мнение началниците да възкликват „Къде сте били до сега и защо не сте споделили това и онова, струва ми се доста ефективно.“

Сангвиник или жълто поведение

Жълтите са абсолютни оптимисти. Те виждат светлина, там където всички други ще виждат само мрак и черни облаци. Бих ги сравнила със слънцето, вечно се усмихват и са в настроение дори от месеци да не им се е случвало нищо положително.

Ще разпознаете сангвиникът лесно. Не спира да говори, даже и на въпроси които не сте задали. Ще ви обясни всичко няколко пъти с пълни подробности. Те не разпитват, направо се заемат да ви обясняват. Въпреки че не си „затварят устата“, те са много весели. Забавляват се от сърце при всяка възможност за купон и често са душата на компанията.

Хората с преобладаващо жълто поведение непрекъснато създават контакти. Лесно се въодушевяват и с лекота говорят за чувствата си. Ако погледнете Фейсбук на жълт ще видите над 1000 приятели, просто те приемат всеки с усмивка. „Твоите приятели са и мои.“

Сангвиникът е решителен, но за разлика от холерика – червения, не може да обоснове и подкрепи с факти решението си. Типични реплики който ще чуете от жълт са: „Аз ще се заема се с тази задача“, „ Не е ли невероятно“, „Направо го обожавам“, „Познавам много хора“, „Какво ще кажеш да обърнем всичко наопаки.“

Безспорно най характерно за този тип поведение е ентусиазмът и оптимизмът. Почти нищо не може да ги сломи. Те са и много креативни, но на работното им място цари пълен хаус. Обикновено мониторът и клавиатурата им са облепени с листчета подсказки. Постоянно им трябва вдъхновение, но тъй като са оптимисти могат да го намерят и в цъфналото цвете на терасата или в прелитащо ято птици.

Заради естествената си харизма и  постоянна усмивка жълтите привличат хората към себе си.

Флегматик или зелено поведение.

Ако искате някой да ви изслуша изберете си зелен. Флегматиците са въплъщение на добротата. Винаги са готови да помогнат, когато се нуждаете. Много държат на взаимоотношенията и ще се постараят да ги запазят. Ако имате приятел зелен, знайте че е за цял живот. Те не само ще ви ценят, но и ще знаят подробности за вашето семейство. Например кога е родена жена/ мъжа ви и децата ви, също и кучето и майка ви. Винаги поздравяват, дори и да сте ги изолирали или да ги пренебрегвате. Те са изключително чувствителни. Умението им да слушат е впечатляващо. Интересуват се от хората и техните идеи. Зелените наистина чуват, това което казвате. За разлика от червените когато слушат само, ако ще имат полза.

Зелените са екипни играчи. Характерна за тях е състрадателността. Те винаги ще помагат на болните и беззащитните. Ще ги срещнете навсякъде, тъй като те са най- многобройния вид поведение. Повечето работници и служители са зелени, тъй като са изпълнителни. Ако са казали, че ще свършат нещо, бъдете сигурни в това.

Флегматикът не обича много промените. Където се установи му е добре. Често не сменя работата си с години. Консервативни са и поради това се нуждаят от повече време за вземане на решения. Друга характерна черта за зелените е, че те не са конфликтни личности, не обичат скандалите, а също и да нараняват другите. Те много обичат да правят околните щастливи. Похвалите ги мотивират и ги правят по уверени в способностите им.

Типични реплики в репертоара на флегматика са: „Не желая неприятни изненади, добре е да съм наясно предварително“, Кой, аз ли? По добре не“, „Напълно разбирам, какво имаш предвид.“, „Не е спешно, нали.“

За зеления всеки друг е по важен от него самия. Ако зелен ви помоли за помощ, знайте че ще започне разговорът от далеч, дори в този момент да гори къщата му.

Използвана литература.

В тази статия са използвани материали от книгата на Томас Ериксон „Заобиколени от идиоти“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *