Стрес и психично здраве

стрес

Стрес и психично здраве, две неразделно свързани понятия. Стресът е бичът на съвременното общество. Неразривна част от нашия живот. Напоследък заел централно място в нашето ежедневие в лицето на COVID кризата.

В някакъв момент от живота си, всеки от нас е изпитвал стрес и силно напрежение.

Ако това състояние е краткотрайно, то няма сериозно да въздейства на вашата психика. И вие скоро ще сте в кондиция. Но ако в ежедневието ви стресът се е настанил за постоянно, то тогава е редно да обърнете по специално внимание на себе си. За да не се разболеете, опитайте се да поставите под контрол въздействието му. Ако ви е трудно да се справите сами, не се колебайте да потърсите психолог.

Истината е, че стресът е неразривна част от нашето ежедневие. Той може да има разрушително въздействие върху нас. Да го избегнем е почти невъзможно, но можем да го контролираме. Като не му позволяваме да ни завладее напълно. За да бъде един човек здрав и психически устойчив е необходимо не само да бъде здрав физически. Положителното емоционално и душевно състояние е от съществено значение също.

За съжаление, ние често пренебрегваме симптомите на емоционално изтощение и не обръщаме внимание на сигналите на тялото. Възможно е да не забележите, че животът ви е загубил баланса. В забързаното ежедневие ние не отдаваме значение на леките сигнали на организма. Чак, когато рухнем напълно тръгваме по доктори. Обичайно се случва, като получим неочаквана криза. Но се оказва, че физически проблем няма. Просто стресът ни е завладял и напрежението си казва думата. Неизбежно в мислите ни възникват въпросите: Как стигнах дотук? Как да се справя, за да намаля  влиянието на стреса и да му попреча да навреди на психичното ми здраве? Трябва ли да посетя психолог?

Стрес и психично здраве

Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение. То е предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане.

Според Световната здравна организация, всеки трети жител на големите градове страда от някакъв вид стрес. Стрес породен от динамиката на съвременния мегаполис. На практика, още щом се събудим се оказваме стресирани. Има толкова много задачи за изпълнение. От сутрин до вечер, цял ден стрес. Медиите ни бомбардират с информация, която ни влия зле. Кара ни да се чувстваме разтревожени. Трафикът е ужасен, задръстванията са на всяко кръстовище. Телефонът звъни по цял ден, в офиса е натоварено. Съседите правят ремонт. Парите няма да ви стигнат до края на месеца. Носят се маски, дезинфекцират ни, спазва се дистанция. Близкото общуване става все по опасно.

Ще си кажете: Е, стига вече. Така не се живее. Да, ама не стресът си го има и ние трябва да се съобразяваме с него, а не той с нас.  На практика всичко което ни заобикаля може да ни стресира. За едни това е трафикът, за други проблеми с близките, за трети безпаричието, за четвърти мерките за безопасност и т.н. Всичко човешко не ни е чуждо и би могло да предизвика стрес. Да постави на изпитание, както нервите ни така и психиката ни. Ето защо, е важно да умеем да контролираме ежедневният процес и да поставяме граници. Ние сами избираме на какво да отдаваме значение и за какво да се тревожим.

Пример:

Информацията около COVID-19 ви напряга и плаши. Тревогата ви завладява и стресът е налице. Изборът е наш да отдадете цялото си внимание на проблема, или да променим отношението си. Ето и един съвет: Постарайте се да не сте постоянно в нета, за да следите резултатите от тестовете на ново заразените. Редуцирайте гледането на новините до веднъж дневно. В компания насочвайте разговорите по приятни теми, а не около вируса и последствията от него. Не се тревожете излишно, намерете си приятни занимания, които да отвличат вниманието ви. Релаксирайте по често.

Кога се появява стреса?

Проблемите обикновено идват, когато се претоварите от ангажименти и се преуморявате да задоволявате собствените си интереси. Стремежът да се издигнем в социалната стълбица понякога може да е пагубен. Нов дом, нова кола, или техника, още придобивки за децата, екскурзии, удобства за дома и др. Няма нищо лошо, в развитието но всичко това е свързано с печеленето на още пари. Неусетно се потапяте във водовъртежа на собствените си стремежи, забравяте да се отпускате и да освобождавате съзнанието си от ангажиментите. Натрупва се много стрес.

Първият признак на стрес е липсата на време за себе си. Усещате, че денят ви е минал без да изпитвате удоволствие от него. Нямате време за своите близки и семейството си. Отдалечавате се от приятелите си, защото все нямате време за по една бира. Общуването ви натоварва. Втория етап на обществени места като паркове, магазини и др. не можете да понасяте хората около вас. Шумът ви дразни и искате да избягате на някое по спокойно място. Третият етап влия върху вегетативната нервна система т.е. върху процесите в нашето тяло, които не можем да контролираме. Например виенето на свят, високото кръвно налягане или силното главоболие. Вследствие на стрес, може да се появят и нарушенията на съня, постоянна умора и силното раздразнение. Всички тези изброени състояния са признак, че бавно но сигурно задълбавате стреса. Когато изпитваме стрес тялото ни реагира. Най-често с необясними болки, за които няма медицинска причина.

Ако не дръпнете спирачки, нещата се задълбочават и се превръщат в бич за вас и околните.

Как да подобрим състоянието си, за да не изпитваме стрес?

За да контролираме стреса е важно да знаем как той влияе на организма ни. В критични ситуации стреса, увеличава производството на адреналин в организма, а оттам се повишава норадреналина и кортизола.  Повишаването на тези три хормона поставя тялото на изпитание и в стегната „бойна“ готовност. Напрежението в мускулите е огромно, а сетивата са изострени. Когато състоянието отмине, организмът се отпуска и ако не му позволим да релаксира настъпва криза. Тя може да е моментна или постоянна.

Човешкия организъм така е устроен, че се нуждае от възстановителни сили, за да намали въздействието на хормоните на стреса. Сред тях са здрав сън, разпускане, почивка.

Обикновено хормоните в тялото ни действат в хармония. Но когато преобладават трите основни на стреса, те влияят на нивото на останалите. Засегнати са инсулина отговорен за регулирането на кръвната захар и енергийния обмен и серотонина, въздействаш на настроението и съня. Дисбалансът им влияе на здравето ни.

За да не позволим на стреса да ни обсеби, е важно да осъзнаем следното:

Не бива да се намираме в отпуснато и възбудено състояние едновременно. Какво имам предвид: Ако тялото ни се опитва да се отпусне, а вие се вълнувате, че трябва да свършите нещо, или имате тревожни мисли организмът ви не може да разбере какво да прави да действа или да почива!

Заключение

Стресът е част от нашия живот. За съжаление той може да има разрушителни последици върху нас. Много често е трудно да бъде овладян, тъй като има лавинообразен характер. Веднъж набрал скорост и овладял нашата психика е трудно да бъде спрян и помита всичко по пътя си. Но можете да се научите как да го контролирате, с помощта на психолог. Ще се научите как да промените отношението си към него. В своята психологическа практика прилагам когнитивно поведенческа терапия за овладяване на състояния причинени от стрес.

още нещо за стреса: https://psychologistbg.com/

стрес определение: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *