Тревожност и страхова невроза

тревожност и страхова невроза

Връзката между тревожност и страхова невроза е сякаш необратима. За да разберем природата на тревожността трябва да разберем първо емоцията страх. Тя е негативна, лоша емоция и произлиза от латинското anger – страх, притискане, душене. Страхът е една от най-неприятните емоции, които човек изпитва.

По принцип страхът се е развил, като приспособителен механизъм за справяне с реални и мними заплахи. Опасности и премеждия възникнали в ежедневието на човека, особено в миналото. Когато физическото оцеляването е било изконно желание на всеки индивид.

Страхът може да приема различни форми. Сред тях са вцепеняване, нервен тик, паника, натрапливи мисли и др. Изразява се в силно безпокойство, възбуда и напрежение. И прераства в силна тревога. А от своя страна тревогата се определя, като емоционално разстройство, което се изразява чрез вътрешни усещания като напрегнатост и безпокойство. Много често чувствата който ни спохождат при страхова невроза са безпомощност и отчаяние.

Ето защо тревогата и страха са свързани в очакването, че нещо лошо ще се случи. Много хора с тревожни разстройства постоянно са в очакване на злото. Постоянната им готовност да преживеят страх ги кара да са в непрекъснато състояние на безпокойство. Характерно за страха и тревожността е, че могат да се развият във всяка възраст, както в зряла така и в детска. Важно е да не се оставя състоянието да ескалира, а да се търси навременна психотерапевтична помощ.

Видове тревоги и страхове

Когато говорим за тревожност и страхова невроза, е важно да отбележим, че тези състояния се задействат от различни стимули и ситуации. Освен това трябва да се обследва причината за възникването им. Това се случва в процеса на психотерапията.

Ето някой от най-популярните страхове:

Различни видове фобии – затворени пространства, паяци, змии, летене, височини.

Социофобия – страх от говорене пред публика, безпокойство при посещения на обществени места, срам да ядете пред другите и др.

Тревога и страх от болест – така наречената хипохондрия. Характеризира се с непрекъсната тревога около здравето ви и непрестанни прегледи и изследвания при различни медицински специалисти.

Страх от самота – Изразява се с чувство на постоянно безпокойство, че ще останете сами. Наричана още Аутофобия. Характерен е и за двата пола и лесно може да премине в депресия.

Страх от бедност – Убива самочувствието, спира инициативата, внася объркване в нашите намерения, подкрепя колебанието и прави невъзможно самообладанието. Смята се за един от най – трудно преодолимите, тъй като парализира способността ни да мислим.

Тревога и страх от насилие и престъпност – засяга най-често жертвите на домашно насилие. Насилието, може да бъде както физическо така и вербално или чрез издевателстване. Тези страхове са трудно преодолими поради позицията в която се намира жертвата. Водят до редица психически и физически травми.

Страх от раздяла – На никого не му е приятно да се разделя с някого или нещо. Освен в случаите когато го желае.

Страх от корона вирус – случаите на засилена тревога и страх от корона вируса са се увеличили многократно. Тези страхове са нормални и основателни, тъй като има реален проблем. Заради непрестанното нарастване на броя на заболелите в световен мащаб и множеството смъртни случай. Най – естествената реакция на човек е да се притеснява и страхува да не се разболее. Разбира се не трябва да се изпада в крайности и д се мисли за най-лошото. Когато пандемията отмине и страховете ще намалеят. А между временно, ако усещате че не можете да се справите сами направете консултация с психолог.

Симптоми на тревожност и страхова невроза

Характерни симптоми на страха и тревожността са:

 • Треперене, трескавост
 • Безпокойство
 • Напрежение и болки в мускулите
 • Изпотени и хладни длани
 • Учестен пулс
 • Замъгляване на зрението
 • Чувство на замайване
 • Болка в корема
 • Гадене, повръщане, диария
 • Чести позиви за уриниране
 • Затруднения при гълтане
 • Раздразнителност
 • Проблеми със съня
 • Невъзможност да се съсредоточите и др.

Как да се справим със страха и тревогата?

На пръв поглед всичко изглежда твърде трудно. Как да се справите с нещо което не разбирате защо ви се случва? Но има решение за страховете и тревогите. И то е Когнитивно поведенческа терапия. В сравнение с други терапии използвани в психологията тази е дала над 70% успеваемост при лечение на психопатология на пациенти със страхови неврози. Методът на Когнитивно поведенческа терапия се смята за най-полезен. Естеството му се изразява в комбинация между дълбока мускулна релаксация и когнитивно преструктуриране. Това съчетание снижава тревожността и безпокойствието. Когниците (мислите) на страха намаляват и психиката на пациента се успокоява.

Намирам и за много полезно за справяне със страховете и тревожността Метода за елиминиране на вредните предпоставки.

Този метод работи с неадекватните и неосъзнати предпоставки които карат хората да се чувстват в постоянна опасност. Тези предпоставки са от типа на:

 • Всяка странна и необичайна ситуация трябва да се счита за опасна.
 • Винаги трябва да се предполага и допуска най-лошото.
 • Ще стане и по лошо.
 • Всеки човек е потенциално опасен.
 • Нищо не може да се направи срещу заплахите и опасностите.

Опитат на психолозите и психиатрите показва, че много хора с тревожни разстройства имат подобни неадекватни убеждения. А те ги водят към страхове, тревоги и постоянно безпокойство. Ето защо, заедно с психотерапевта е нужно да промените тези свой убеждения за да намалите тревожността си.  

Техники за справяне със тревожност и страхова невроза изпълними в домашни условия!

Арома терапия – при тревожни разстройства се ползват мирис на лавандула, мента или цитрусови плодове.

Танцувална терапия – винаги може да си пуснете любимата песен и да си танцувате и пеете колкото си искате.

Медитация – много популярна за справяне с тревожността. Изразява се в упражнения за дълбоко и бавно целенасочено дишане и визуализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *