10 съвета по оптимизъм

10 съвета по оптимизъм

10 съвета по оптимизъм е нещо като наръчник, който да преглеждате, когато настроението ви се скапе. Когато не виждате изход от дадена ситуация, или ви е тъжно по някаква причина.  Оптимизмът е отлична черта на характера. Той ни позволява да се приспособим към промените и житейските ситуации по лесно. Животът в очите на оптимиста изглежда по светъл, по приятен, по весел и по смислен.

Оптимизъм не означава липса на реализъм. Просто реалната преценка на оптимиста не е така драматична, както на песимиста. Оптимистичната страна в характера на реалиста го прави по устойчив в емоционален и психически аспект. Именно тази черта позволява на индивида да неутрализира негативното отношение към настоящето и бъдещето.

Това безценно качество ни помага да преследваме целите си и да не се отчайваме когато нещата не вървят.

10 съвета по оптимизъм

  1. Не мислете черно бяло.

Черно бялото мислене в стил „или, или“ не е помогнало на много хора, освен да ги изтощи до краен предел. Невъзможността да се разгледат обективно житейските ситуации и да се приеме по различна гледна точка е слаба черта на характера. Възгледът лошо или хубаво се свързва с убеждението, че нищо не може да се направи. Или каквото и да се направи усилията ще бъдат напразни. Липсва оптимизъм.

Помислете над това и, ако се хващате че често мислите ви са  в черно бяло. Опитайте се да разчупите дадена ситуация през призмата на оптимизма. Това ще ви направи по борбени и заредени с творчески подход.

  1. Радвайте се на успехите си.

В реалния живот, като че ли сме свикнали да се оплакваме за всичко. Постоянно предъвкваме едни и същи проблеми без да се опитваме да положим дори и минимални усилия да ги разрешим. Така се превръщаме в жертва на собственото си мърморене и недоволство от живота. Но помислете: Дори и малък успех, или постижение може да бъде силно удовлетворяващ. Малките стъпки понякога са от огромно значение за нашето лично щастие. Затова не пренебрегвайте успеха си, а му се радвайте. И се отървете от негативните мисли, че всичко е срещу вас.

  1. Осмелете се да поемате рискове.

Поемането на повече премерени рискове изгражда силен характер. Не се страхувайте да рискувате. Това ще помогне да се чувствате по оптимистично. Не става въпрос за глупости и неприемливи постъпки. А за смислени неща. Такива от които ще имате полза и удовлетворение. Дори да не успеете, фактът че сте опитали ви нарежда една идея по напред от другите, които още се чудят!

Още за оптимизма.

  1. Не се разпилявайте.

Всички знаем, че вършенето на множество задачи от различно естество по едно и също време натоварва психиката ни. От това може да пострада самочувствието ви или да прегреете емоционално. Старайте се да имате график за деня, ще улесните много ежедневието си и ако има на кого да делегирате част от задачите. Например докато сте на работното място не съставяйте списък с покупки за дома. Обадете се на съпругът ви и го помолете той да напазарува, а вие оползотворете времето за пазар с някакво друго приятно занимание. И не забравяйте: Съсредоточавайте се върху задачите една по една. Така ще може да дадете най-доброто от себе си и да увеличите шансовете си за успех многократно. А бонусът ще бъде спокойствието, което ще замени стреса.

  1. Не отлагайте себе си, нито задачите нито плановете.

Няма по силно средство за смазване на психиката от това да стойте в пълен застой. Най – изтощителното за емоционалния ни баланс е не това, което правим, а това което не правим. Много често улисани в своето ежедневие, ние пренебрегваме себе си и собствените си желания. Намирането на постоянни оправдания е ключов момент в не сбъдването на мечтите ни. Замислете се само колко често си казвате другия месец, следващия път, сега нямам време, нямам пари. Следващият път не отлагайте плановете и мечтите си, а действайте. Кандидатствайте за мечтаната позиция, обадете се на онзи стар приятел, научете гръцки, започнете собствен бизнес. Просто вземете решение и не го отлагайте във времето, ами действайте!

  1. Казвайте това което мислите и изразявайте чувствата си.

За да се чувствате добре и оптимистично научете се да не се прикривате пред другите. Изразявайте чувствата и емоциите си. Не се преструвайте, че нещо или някого са ви приятни. Вместо да се чудите какво да излъжете, за да се измъкнете от дадена ситуация, бъдете честни. Обяснете, на хората около вас защо дадено нещо ви е неприятно и защо предпочитате да не го правите. В началото може да не ви разберат и най – вероятно ще ви се разсърдят. Но това небива да ви разстройва, все пак имате право на мнение.

Има и още

  1. Възползвайте се от капацитета си на възхищение.  

Като психолог смятам, че човек не може да е оптимист ако не използва капацитета си на възхищение. Всички го притежаваме само трябва да го събудим. Този капацитет предполага внимание към това, което се случва около нас. Той ни помага да се изразим без комплекси, спонтанно и искрено, като децата. Да имаме свободата да разкрепостим усещанията си и да се отървем от маските. Капацитет на възхищение ще ни позволи ежедневно да се радваме и на най-малките неща. Да бъдем доволни и благодарни за това което имаме в живота си и да се усмихваме по често.

  1. Пазете се от околното мрачно настроение.

Мрачното настроение е като вирус, може да го лепнеш по всяко време. В страховете и безпокойствието има нещо заразително. Обхващат те като пелена, особено ако си заобиколен от мрачни хора. Чувството за несигурност и негативизмът се предават изключително лесно, когато някои започне да ви се оплаква от живота. Ако сте заобиколени предимно от негативни хора няма как да сте оптимист. Затова внимавайте да не попивате прекалено много чуждото страдание. Ако усетите, че разговорът ви натоварва психически опитайте се да вкарате малко оптимизъм. Ако успеете, ще усетите че това се отразява добре на околните и на вас самите.  Всички ние имаме проблеми, но зависи как гледаме на тях и желаем ли да натоварваме околните с тях. Защото едно е да споделяш, друго е да се оплакваш!  

Оптимизъм и занимания

  1. Занимавайте се със смислени неща.

Понякога зацикляме във нашето всекидневие. Правим едни и същи неща, чиито смисъл нямат особено видим резултат. Това създава усещане за празнота и губене на време. За да се справите се отдайте на дейности които ви карат да се чувствате стойностни личности. Заемете се с творчество, по често помагайте на нуждаещите се, направете нещо за другите, общувайте с позитивни хора. А най- добре да се водите от сърцето си. То най – правилно ще ви подскаже как да се насочите към смислени проекти от които да се чувствате щастливи.

  1. Припомняйте си хубавите моменти

На всеки от нас се случва да не е много оптимистичен понякога. Трудните житейски моменти понякога се нижат един след друг и животът ни се превръща в изпитание. Но горе главата както се казва в една стара поговорка: „И това ще мине!“ А което не ни убива ни прави по силни.

Изследвания показват, че връщането в съзнанието ни на хубави спомени, благоприятства оптимистичната визия и прогонва мрачните мисли. Затова когато ви е трудно, опитайте се да си спомните нещо приятно което сте изживели. Това ще ви вдъхне куража, че животът не е само черен и, че нещата ще се оправят скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *