С какво помага психологията?

с какво помага психологията

Задавали ли сте си въпроса с какво помага психологията? Психологията е наука която помага на човека да стане по добър. Чрез нея се опознаваме и израстваме като личности. Тя ни помага да разберем по добре поведението си. Учи ни как да постъпваме в определени ситуации, така че след това да не изпитваме вина от постъпките си. Чрез психологията можем да изградим съвършено нов модел на Аз-а, разбира се, ако имаме желание за това. Психологията ни помага и като изучава нашето мислене, нагласи и убеждения.

 

В научен аспект думата психологията (от гръцки: Psychi – душа, дух, пеперуда, logos – наука) е научна дисциплина, изучаваща умствените процеси. Също така поведението на хора или животни, като често прилага научния метод при лабораторни изследвания. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания. Въпреки че, е наука за душата, психологията има различни направления и за всеки индивид тя помага според проблема му. Едни търсят психологическа помощ, защото имат панически атаки, други защото имат зависимости. Трети заради проблеми в поведението на децата си, други заради претърпени тежки загуби и т.н.  

Какво прави психолога?

Психологът е лекар на душата и като всички други лекари се старае да избави пациентът от страдание. Да ни помогне да се справим с душевната болка без лекарства, която често пъти е по силна дори и от физическата. Посещението на психолог не означава, че сме болни. Просто страдаме душевно и се нуждаем от малко напътствия за да се справим по добре със живота.

Милиони  хора по света посещават психолог за своите психо социални проблеми. Психолозите имат професионални умения, чрез който помагат на хората. Те фино напипват проблема който ви тревожи, и  ви помогнат да се освободите от него чрез редица техники.

За съжаление общественото мнение е двуполюсно: не са малко и онези индивиди, които смятат, че да посещаваш психолог значи си луд! Според мен това произлиза от ниската култура на някои общества и неразбирането на субекта какво точно прави психолога. За щастие тенденцията се подобрява.

Сега много повече хора се грижат за психичното си здраве и с радост установяват, че посещението при психолога им е донесло облекчение ментално, душевно и физическо.  Търсенето на професионална помощ не е признак на слабост от ваша страна. То е отговорност за вашето психично здраве, личностното ви израстване и себепознание.  Посещението при психолога е наложително, когато не можете да се справите с дадено натрапливо състояние. Когато психолога, ви поведе през пътя на себепознанието е много по лесно да осъзнаете проблемите си и да ги разрешите. Без да се натрапва, психолога ви помогне да разберете себе си по добре. Само тогава ще можете да живеете в хармония със себе си и околния свят.

С какво помага психологията на човека да стане по добър?

Психологията е наука, която помага на човека да стане по добър, защото ни предоставя възможност да опознаем по добре себе си. Помагани да опознаем по добре и околните и да общуваме с тях без излишно напрежение. Психологията може да промени собствените ви мирогледи и убеждения към по добро. Тя може да ви  мотивира да крачите по уверено по пътя си. Да ви стимулира да изпитвате повече вяра в собствените си сили и умения. И не на последно място чрез тази наука ще се научите как да контролирате емоциите си, така че те да не взимат връх във вашето ежедневие.

С какво помага психологията?

На мен лично психологията ми помага да бъда по решителна и да правя правилни избори и да вземам самостоятелни решения. Преди да опозная психологията, много се влияех от мнението на другите. Все се допитвах до своите близки как да постъпя в дадена ситуация. Обърквах се от различните им мнения и все нещо ме дразнеше, че пак не постъпвам правилно. Докато един ден не реших, че е крайно време да спра да приемам съветите на своите близки за най- правилните. Трябваше да започна да взимам самостоятелни решения. Все пак тава си е моя живот. Ако ще бъркам във вземането на решения това ще си бъдат моите грешки и аз ще си понеса последствията от тях. Повярвайте ми прехода не беше лесен. Но се справих.

Изчетох доста психологическа литература за само помощ и анализирах себе си отстрани. През призмата на книгите и авторите които са ги писали, намерих пътя на себепознанието. Не беше лесно, но успях.

Не само промених убежденията си, ами и спрях да се отъждествявам, промених отчасти мисленето си и станах много по успешна в личен и професионален план. С помощта на науката психология и до голяма степен сама, чрез четене изградих новото ми Аз. Доволна съм от постигнатото. Ето така на мен ми помага психологията да стана по добра, като ми дава здрави основи на които да се уповавам, чрез науката и само ме насочва кое е по приемливо за мен. А изборът оставя в ръцете ми, да го моделирам сама!

И още нещо за психологията!

Чрез помощта на психологията, човек може да вземе решение да лекува наранената си психика. Да се отърве от зависимости, да пребори страховете, да започне да взема самостоятелни решения. Да се отърве от миналото си, и да не се тормози за нещата от него. Да спре да пророкува негативно, че все нещо ще се обърка и няма да стане по предварително зададения план. Може да му помогне и да потърси своята отговорност за неудачите в себе си и в собственото си поведение и мислене. А не във външните фактори като късмет, икономика, приятели, съпруг (а) и т.н. Изобщо да промени живота си из основи, като се погледне през очите на психолога. И да предприеме необходимите мерки за да се справи с проблема който човърка съзнанието му. Процесът е труден и дълъг, но благодарение на психологията не е невъзможен.

А на вас как ви помага психологията да станете по добри?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *