COVID – 19 предизвиква тревожност.

covid-19

COVID-19 предизвиква тревожност. Би могъл да ни доведе до психически и нервен срив. Никои от нас не е очаквал, че светът ще се озове в подобна ситуация. Никои от нас не е вярвал, че ще си загуби работата-бизнеса заради един вирус. Никои от нас не си е и помислял, че близкия му роднина ще умре, защото няма места в болницата.

Пълен кошмар, пълна безизходица. Страх и паника съпътстват нашето ежедневие. Властимащите не знаят какъв ще е изхода от тази ситуация. Едно е сигурно, животът ни няма да бъде същият. Напрежението витае във въздуха и предизвиква тревога. Дори и най-психически стабилния и позитивен човек на света се тревожи.

Цялата тази ситуация около вируса, предизвикват засилена тревожност и силно напрягат психиката ни. COVID – 19 е тук и ние трябва да му устоим. Но как прехода да стане леко и плавно без много да му мислим? Невъзможно. Ситуацията е достатъчно сериозна, за да махнем с ръка и да кажем и това ще отмине. Състоянието на живот което сме принудени да водим към настоящия момент изправя всяка психика на изпитание. А именно: като предизвиква редица психически състояния сред които засилена тревожност, страх, паник атаки, обсесивно компулсивно разстройство и др.  Фактите говорят сами.

Много от нас, изпитват засилена тревожност и притеснения около създалата се световна обстановка с вируса COVID-19. Мнозина от нас осъзнават сериозността на проблема и неговия мащаб. В психологически аспект, кризата с COVID-19 е шок за психиката ни. Според СЗО се очаква повишение на паническите разстройства и депресиите.

От психологическа гледна точка, засилената тревожност, която изпитвате е напълно основателна и нормална. Отчитайки факта, че можем да си загубим работата или да се заразим. Нормално е и да имате засилени страхове. Все пак има реална заплаха за живота ни. На нас самите и на нашите близки.

Мнението на психолога Станислава Велева, защо COVID-19 предизвиква тревожност?

Според мен тревогата на хората във връзка с корона вируса най-вече се изразява с чувството на страх. Но не ирационален, а напълно реален, защото вируса го има. Много от нас изпитват страх от бедност, породен от икономическата криза възникнала в следствие на COVID -19. Голям е процентът и тази които изпитват страх от социалната изолация. Особено за по интровертните типове. Невъзможността да се виждаме с приятели, и да купонясваме, да пътуваме без страх от зараза и да виждаме нашите близки влияе на психиката ни. Тъй като предизвиква тревога и нарушава ежедневния ни ритъм на живот.

Страх от разболяване, пък е другата тревога която изпитваме. Възможно е заради нейното завишение да отключим хипохондрия. А постоянното миене на ръцете и спазването на дистанция да ни отведе в посока развитие на обсесивно компулсивно разстройство.

Не е малък и дела на тези от нас които изпадат в депресии.

Заради създалата се обстановка, някои от нас вдигат много нивото на тревога. Важно е да запазим психичното си здраве, защото веднъж разклатено то трудно се възстановява. Основата на всички тези състояния при които ние изпитваме страх е тревожно депресивния синдром. Ето защо, смятам, че е нужно навреме да се потърси квалифицирана психологическа помощ. Може и online. Разговорът с психолог при засилена тревожност, облекчава психичното напрежение. А психотерапията повлиява добре нашето общо състояние и ни помага отново да се радваме на живота. И без друго повечето от нас изпитват постоянен стрес, заради динамиката на живота. Кризата с COVID – 19 допълнително нагнетява чувство на тревога. Това от своя страна води до наслагване на проблемите и до претоварване на нашата психика. В един момент, ако не си обръщаме внимание и потискаме напрежението проблемите ще ескалират. Състоянието с COVID-19 кризата не е нормално, тъй като тя ни тормози ежедневно. Трудно е да останем психически стабилни, но не е невъзможно.

Как да контролираме тревогата?

В ситуации на криза, умението да контролираш емоциите си и да мислиш логично е от съществено значение за здравето на индивида. Самоконтролът и дисциплината са необходими оръжия за собствената ни безопасност. Спазването на мерките около вируса са от изключителна важност, за да продължим бъдещето си по спокойно. Но как да запазим психичното си здраве, в условия на пандемия? На този въпрос ще се опитам да отговоря в качеството си на психолог.

И така първо да разясня какво е тревога и защо се класифицира като психично нарушение?

В психологията и психиатрията съществуват редица тревожни разстройства. Сред тях са паник атаките, обсесивно – компулсивно разстройство, генерализирано тревожно разстройство (ГТР), социофобия и др. Според МКБ 10-та ревизия, F41.1 Генерализирана тревожност е тревожност, която е генерализирана и постоянна, но не е ограничена до и дори не е силно преобладаваща при някакви конкретни външни обстоятелства (т.е. тя е “свободно плуваща тревожност”). Доминиращите симптоми са разнообразни и обхващат чувство на постоянна нервност, треперене, мускулно напрежение, изпотяване, замайване, сърцебиене, световъртеж и епигастрален дискомфорт. Често се изказват страхове, че пациентът или негов близък внезапно ще се разболее или ще му се случи нещастие.

В днешната ми статия ще се фокусирам върху тревожното разстройство, като цяло. Какво го предизвиква? Как реагира психиката ни, когато е подложена на постоянен стрес предизвикан от тревога? Начини за намаляване на безпокойствието около COVID – 19.

Как COVID – 19 предизвиква тревожност?

Ето някой ежедневни действия които несъзнателно изпълняваме без да знаем, че те предизвикват тревожност у нас.

  • Постоянно гледаме телевизия и следим новините около вируса. Вечер преди да заспим слайдваме на телефона за евентуално нова информация.
  • Когато сме на кафе, вечеря с приятели. Или се виждаме с нашите близки (надявам се да не ни забранят), темата на разговорът отново е COVID-19
  • Ситуацията около вируса е основна тема на разговор вкъщи.
  • Отделяме голямо значение на почистването. Дезинфекцираме цялата къща, събуваме се пред вратата, мием покупките с топла вода и сапун.
  • Къпем се по няколко пъти на ден, за да премахнем евентуалното полепване на вируса върху нас.
  • Перем дрехите с които сме излизали навън през деня с ръкавици.

Няма нищо лошо да сме предпазливи и да сме информирани. Но от психологическа гледна точка изпълняването на ритуали и невъзможността ни да се откъснем от медиите предизвиква тревога. Когато поставим ежедневието си в рамка, психичното ни здраве е застрашено. Опитайте се да бъдете по спокойни. Ако всичко в семейството ви и вашите близки е наред здравословно, място за паника няма.

Ето и някои техники и примери за намаляване на тревожността.

На първо място приемете факта, че вируса е сред нас. Не го отричайте. Не се ядосвайте, докато гледате новини. Не допускайте гневът и агресията да ви завладеят. Намалете тревогата, в много от случаите тя не е основателна. Опитайте се да приемате случващото се по спокойно и да не се напрягате излишно. Ще си кажете от страни е много лесно. И сте прави. И аз самата се страхувам, напрягам и тревожа във връзка с COVID-19. Чудя се накъде ще се развият нещата и дали няма да сме изправени пред икономически крах? Най-много ме е яд, че не мога да пътувам без да се притеснявам от зараза. Обожавам пътешествията, повечето ми приятели живеят и работят в чужбина. Вирусът, „уби“ удоволствието от откривателството и почивката. А с приятелите ми си казваме наздраве по скайп. Жалко и тъжно. Ето защо, смятам че в много от случаите да останеш стабилен и да не се фрустрираш е невъзможно. Зная, че обстановката в световен мащаб е нетипична и на хората им е трудно да се справят с живота си. Но както казват мъдрите и стари хора „И това ще отмине“. Въпросът е дали ще му позволим да ни съсипе психически.

COVID-19 предизвиква тревозност, но можем да се справим

В този ред на мисли, ако има нещо положително в кризата. То е, че имаме шанс да погледнем живота си от друга страна. Да си направим една кратка равносметка. Да си дадем сметка кое наистина е важно за нас самите и за нашите близки. Да се погледнем отстрани и да си зададем въпроса, дали животът които водим ни удовлетворява? Има ли какво да променим, за да се чувстваме по щастливо? COVID-19 е изпитание за всички ни. Въпрос на личен избор е дали ще му се подадем, като рухнем и се предадем. Ще позволим ли да се отрази на психиката ни. Или ще се издигнем на по високо ниво, като се борим за преодоляване на кризата. В името на себепознанието, а не на фалшивите маски. В откриването на Аз-а, а не на фалшивата идентичност и измисления успех.

Заключение по темата COVID – 19 предизвиква тревожност.

За да запазите психичното си здраве не позволявайте на тревогата да ви завладее напълно. Независимо от трудностите които изпитваме в ежедневието си, старайте се винаги да намирате време за себе си. Нуждата от спокойствие и почивка е абсолютно наложителна за всеки от нас. В противен случай рискуваме стресът и напрежението около COVID-19 да ни завладее напълно.

Намерете си любимо занимание или хоби. Разпускайте и медитирайте по често, макар и вкъщи. Ако сте от хората които обичат да помагат на другите, не спирайте да го правите. Напазарувайте на вашите по възрастни роднини, за които рискът е по голям. Ще им доставите радост идвайки с покупките, а вие самите ще се почувствате полезни. Това ще успокой психиката ви и ще намали тревогата.

Ако все пак нищо от изброеното в текста не ви кара да се чувствате по спокойни, не се колебайте да се свържете с мен. Разговорът с психолог и психотерапията са полезни в моменти на засилена тревожност. Ще ви изслушам с внимание и разбиране. Ще обсъдим откъде точно идва вашата тревога и по какъв начин тя ви влияе. И не на последно място: Как бих могла да ви помогна да се чувствате психически здрави и щастливи?

Още за тревожното разтройство:https://en.wikipedia.org/wiki/Anxiety

Още за страха: https://psychologistbg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *