Агресия? Как да се справим с това поведение?

агресия

Агресия е онова състояние което надига в нас вълна от гняв. Кара ни да се чувстваме фрустрирани и ядосани. Някои агресивни епизоди са толкова силни, че биха могли да ни въвлекат в абсолютна безпаметност и ярост. В психологически аспект агресия се разглежда, като поведение което нанася вреда или наранява другите хора или нас самите.

Думата агресия идва от латинската дума aggredere, което означава нападам. Отнася се за поведение което има за цел да нанесе физическа или психическа вреда. Агресията е преднамерено действие, чиято цел е да увреди друго лице. Съществуват два вида агресия: хетероагресия- насочена към нараняването на други индивиди и автоагресия- насочена към нараняване на себе си. По често срещана е хетероагресията. Затова и в темата ще се спрем на нея.

Важно е да се отбележи, че състоянието на агресия може да бъде както вербално, така и физическо и индиректно. Агресията обикновено се причинява от натрупан гняв, фрустрация, дискомфорт или депривация – състояние на лишение от определено благо.

Какво поражда агресията?

Най-често агресия се поражда в моменти когато не можем да контролираме гнева си. Тогава започваме да търсим място къде или на кого да си го излеем. Това облекчава нашето състояние, и намалява чувството на ярост, но за съжаление наранява другия и имуществото му. Спомнете си случая с джипа на ул. Раковска в София, който без причина блъсна друга лека кола паркира отстрани на пътя. Или пък, яростната съпротива превърнала се в агресия срещу жена опитала се да премине с автомобила си през протестиращите на Батенберг в София. Все примери от нашето ежедневие за проява на агресия спрямо други хора. Но какво поражда подобно поведение?

Все още експертите, изследващи поведението на човека, не могат точно да формулират защо някои индивиди са по агресивни от други. Редица специалисти в областта на психологията смятат, че агресия и агресорите се зараждат още в ранна детска възраст. Причините за това човек да е агресивен може да се крият и в  неговите лични разбирания за света. Те могат да бъдат и плод и на завист, ревност, злоба или в следствие на несправяне с личния живот.

В анализата и психоаналитичния модел, агресията се интерпретира като генетично програмирано поведение на равнище инстинкт. Според З. Фройд детерминацията на поведението е следствие от функцията на ниво инстинкт. Инстинктът към живота или сексуалния инстинкт (Ерос) и инстинкта към агресията или към смъртта (Танатос).

Защо проявяваме агресия?

В моменти на силна възбудимост и нервност, напрежението трябва да избие нанякъде. По принцип мъжете са по агресивни, тъй като по природа са по възбудими и с отслабени задръжки. Когато се чувстваме зле сме склони да вредим и нараняваме другите. Търсим на кого да си го изкараме, за да ни олекне. Държим се злобно и отмъстително.

Човек който се чувства добре и в хармония със себе си не изпитва нужда да наранява другия.

Както е известно в психологията агресията може да има продължаващ характер. Какво имам предвид? Ще дам следният пример:

Пример

През деня работникът „Х“ е строго порицан от шефа си, че не си изпълнява добре задълженията на обекта. Заплашен е с уволнение, ако продължава така. Работникът недоумява, защо шефът не е доволен от него, но си замълчава. Когато се прибира вкъщи ядосан, зашлевява един шамар на жена си под пред текст, че не му е изгладила ризата. Тя пък от своя страна се разкрещява на детето, защото то я пита дали довечера ще му прочете приказка. Ядосани на друг субект, хората са склонни да проявят агресия към други лица недоумяващи защо са обект на такова поведение. В посочения пример, става въпрос за вълна от психологическия модел на поведение фрустрация-агресия. Фрустрация е състояние на тревога, досада, разстройство и вътрешен дискомфорт.

Общо напрежение, което възниква в случай, когато не настъпват желаните от човека събития. Когато не се изпълняват неговите желания, или възникват прегради по пътя към постигане на определени цели. Фрустрация е психично състояние на възникващо вследствие реални или въображаеми пречки при постигане на личностно значими цели.

Най–типична реакция на личността спрямо причинителя на фрустрация е агресията към него. В случая се реализира механизмът фрустрация – агресия. Агресията се изразява в заплахи, грубо и враждебно отношение към личността, станала причина за създаване на “бариерата”. Агресията понякога трудно може да отзвучи и фрустрираната личност съзнателно или несъзнателно търси някакъв друг обект, върху който да я “излее”. В този случай говорим за изместена агресия или за изместена враждебност. Изместването на агресията е много често явление в семейно–битовото, общественото, деловото и педагогическото общуване. Продължителното и често състояние на фрустрация е основната и най–важна причина за невротизацията на личността.

Как да се справим със състоянията на агресия?

Не чакайте да стигнете предела на търпението си. Научете се да контролирате емоциите си и да не се поддавате на провокации. Възможни решения за справяне с агресията се крият в умението на хората да владеят нервите и психиката си. Трудна и непосилна задача в съвременното напрегнато ежедневие. Стратегиите за справяне с психологическите механизми като изместване и фрустрация, трябва да бъдат положителни. Да носят наслада и удовлетворение на този който ги прилага върху себе си. В противен случай ще бъдат безполезни и само ще засилят негативните усещанията на човека.  Ако не бъдат овладени може да отключат депресия или психосоматични заболявания.

В условията на съвременната динамика на живот да запазиш самообладание и да си „над нещата“, не винаги е лесно постижимо. Ежедневието на повечето от нас е достатъчно трудно и динамично. Стресът оказва своето силно въздействие. Именно това е причината някой от нас да си „изпускат нервите“. Но трябва да се отбележи и нещо друго. Никой не е длъжен да търпи неовладяният гняв на трети лица да се стоварва върху него.

Препоръки и техники

Лицата завладени от агресия и такива с висока нервна възбудимост, трябва да помислят какви техники да използват за своето заземяване. Спортът във всичките му форми е чудесен за изпускане на напрежението. Аз бих препоръчала овладяване на гнева, чрез любими занимания. Всеки човек си има такива. Те могат да бъдат най-различни – йога, рисуване, четене, бокс, плуване, играене на видео игри и др. От полза ще ви бъде и ако изключите всички видове енергийни напитки и такива съдържащи кофеин. Тъй като те действат възбуждащо на нервната ви система.

Важното в техниките за овладяване на агресията е да освободим съзнанието си от натрупаното ежедневие. Ако тези прости занимания не дават задоволителен резултат и все още чувствате, че агресията ви владее би било подходящо да се потърси помощта на психолог.

Ако се чувствате фрустрирани. Ако напрежението ви е засилено о отвътре ви „кипи“. Ако сте станали агресивни и ви е трудно да се контролирате, свържете се с мен. Заедно ще обсъдим вашето състояние и ще потърсим истинските причините довели до това поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *