Депресия (депресивен епизод)

депресия

Депресия (депресивен епизод) е състояние което се установява когато човек се чувства подтиснат и тревожен. Не изпитва никакво удоволствие от ежедневните дейности, често плаче, тъжен е и апатичен. Общото му емоционално състояние е влошено, чувствата притъпени. Радостта от живота е занижена или напълно липсва.

В по тежките случай, засегнатите от депресия (депресивен епизод) мислят да наранят себе си или да се самоубият. Има различни причини поради които хората изпадат в депресия, както и различни видове депресии. Обикновено засилената тревога и стресогенни събития водят до депресия (депресивен епизод). Също така има и редица външни и вътрешни фактори отключващи депресия.

Статистиката показва, че всеки 10 ти човек страда от депресия в някакъв момент от живота си. Наред с тревожните разстройства, депресивните състояния са най-често срещаните в психологичните кабинети.

За щастие депресията е успешно лечима както с медикаменти, така и с психотерапия. Но има свойството да се повтаря  през годините, дори и да стане хронична.

Какви са симптомите на депресия.

Симптомите на депресията са продължителна потиснатост и тъга, ниска самооценка и липса на самочувствие. Чувство за безнадеждност и безпомощност, плачливост, нетърпимост и раздразнение. Възможно е и да имате намалено либидо, липса на апетит, да не можете да спите. Страдащите от депресия (депресивен епизод) често са безразлични, трудно вземат решения и не се радват на живота. Склони са да търсят вина за тяхното състояние в околните или в обстановката. В резултат хората с депресия избягват социални събития и контакти, които обикновено са им приятни. Това от своя страна води до изолация, което може да причини по голяма потиснатост и чувство за отчуждение.

Ето защо, трябва да е ясно едно: човек страдащ от депресия може значително да подобри състоянието си, стига да потърси навременна помощ и да се лекува. Защото точно така депресията трябва да се лекува. Не лекуваната депресия само се задълбочава. И хора, ако около вас има човек който е изпаднал в депресия (депресивен епизод), не го оставяйте да се справи сам. Говорете му, подкрепяйте го, кажете му че хубавото предстой, че всичко ще се нареди както трябва. Бъдете позитивни, няма нищо по лошо от това депресиран да живее в обстановка на още депресирани и отчаяни. А ако самите вие имате депресия (депресивен епизод), споделете с ваши близки или приятели. Потърсете съдействие и разкажете какво преживявате и чувствате. Не се затваряйте в себе си. И имайте предвид, че психолога и в частност когнитивно поведенческата терапия  помага изключително при депресии от различен характер.

Външни и вътрешни фактори, причиняващи депресия.

Съществуват множество причини, които могат да доведат до депресия. Сред тях са редица социални, природни и биологични фактори.

Интересно е да се отбележи, че медицинската наука не е наясно какво точно се случва в мозъка, когато хората са депресирани. Знае се, обаче че при потиснатост, нервност и разстроеност на психиката, някои мозъчни отдели не функционират правилно. Също така учените са установили, че депресията влияе и на нивата на някои синтезирани от мозъка вещества. По-конкретно на невротрансмитерите. Класически пример за невротрансмитер е серотонинът. Една от основните му функции е да регулира настроението, затова е и наричан „хормон на щастието“. Липсата му може да доведе до депресия, раздразнителност, нервно състояние, агресивно поведение и нарушения на съня

Към вътрешните фактори спадат:

Продължителни здравословни проблеми и хронични заболявания, които могат да са причина за изпадане в депресия (депресивен епизод). Наличието на хронична болка е истински бич за психиката ни. А хроничното заболяване, особено ако е тежко постоянно тормози съзнанието ни. Не са редки случаите когато емоциите, притеснението и отчаянието вземат връх и изпадаме в депресия.

Фамилна обремененост, тъй като депресията може да се наследява генетично. Ако ваши роднини страдат от това състояние не е изключено и вие да го имате, или да сте склонни към състояния на депресия. Личностните черти също могат да са обуславящ фактор за депресия. Ако вие, по принцип сте нервна личност, трудно вземате решения. Или сте песимисти, вероятността да изпаднете в депресия (депресивен епизод) е много по голяма от обичайното.

Детските преживявания също могат да доведат до депресия (депресивен епизод). Ако човек се е чувствал беззащитен и безпомощен в детството си. Страдал по различни причини е изложен на риск в зряла възраст да изпадне в депресия. Причината се крие в ниската самооценка и липсата на самочувствие. В неспособността да отстоява себе си и своите виждания за живота.

Към външните фактори спадат:

Стресът и невъзможността да се справим с него. Съвременния  човек е подложен на ежедневен стрес от динамиката на живота. Но не стресът ни разболява, а невъзможността да се справим с него. Някои хора са по чувствителни на стресогенни събития т.е. по трудно се справят емоционално с ежедневието си и с живота като цяло. Именно и тази група индивиди са склонни да изпаднат в състояние на депресия (депресивен епизод). Емоционално стабилните и устойчиви на стресогенни събития индивиди се справят много по добре със трудностите в живота и затова по рядко страдат от депресивни състояния. Имайте предвид тази сентенция, когато следващият път се почувствате депресирани. Опитайте да си дадете воля да останете емоционално стабилни.

Парите или липсата им, също са външен фактор за изпадане в депресия (депресивен епизод). Ако човек изпитва постоянни финансови затруднения или изпадне в състояние на дългове, то той най-вероятно страда от депресия. Липсата на пари води до ниска самооценка и се отразява върху социалното положение на индивида. Положителното отношение към себе си, както и общуването с околните е силно засегнато. Невъзможността да се справи с живота си предизвиква постоянна тревога, а от там нервно напрежение, следва чувство на апатия, а след него депресия (депресивен епизод).

Сред външните фактори които обуславят изпадането в депресия (депресивен епизод) могат да бъдат още и: скръбта. Загубата на близък роднина, приятел или домашен любимец е доста стресиращо събитие за потърпевшия.

Уволнението, или смяната на работното място, преместването в друго населено място, трудности във връзката, самота и др. Все външни фактори от живота които биха могли да доведат до изпадане в депресия.

Още видове депресия.

Съществува и след родилна депресия (депресивен епизод) или т. н. перинатално психично разстройство. То се дължи предимно на хормонални промени, промените в начина на живот и умората. Появата на новия член на семейството и подготовката за него е сериозно изпитание за психиката и организма на жената. Почти веднага след появата на новороденото ежедневието на майката се преобръща. Фокусът и вниманието й са насочени изцяло в ежедневната грижа за бебето. Хроничната умора и недоспиването особено в първите месеци след раждането, водят до раздразнение и нервно напрежение. Това би могло да вкара майката в депресия (депресивен епизод). Освен майките, родилната депресия може да засегне и бащите. Основните симптоми, които се наблюдават, са тъга, умора, нарушения на съня и хранителните навици, намалено либидо, тревожност, раздразнителност и други.

Депресия причинена от тормоз: физически или вербален на работното място, в училище или вкъщи. Тормозът може да се изразява и с подигравки или вредни намеци. Лице в лице или онлайн. Често се среща сред учениците, когато някое дете бъде нарочено за „загубеняк“ например, само защото няма смарт телефон. Или приложен от по големите към по малките.

Тормозът предизвиква силна потиснатост и тревога на потърпевшия и той гледа да се изолира, за да не се набива на очи и да бъде тормозен. Постоянното напрежение, което изпитват тормозените лица, със сигурност предизвиква чувство за безпомощност. А от там и появата на ниско самочувствие и депресия (депресивен епизод).

Лечение

Трябва да отбележа, че навременно лекуваната депресия (депресивен епизод) е от съществено значение за нейния изход. Много често овладяна на време тя преминава в кратки срокове. Депресията не се лекува само с лекарствата.  Сред съвременните подходите за подобряване на физическите и най – вече психическите симптоми са психотерапията и промяна на моделите на мислене. Разходките сред природата, леките физически упражнения, медитацията и социалните контакти са утвърдени методи за подобряване на състоянието.

При възникване на депресия (депресивен епизод) не се колебайте да ме потърсите. Подхождам с разбиране и подкрепа и скоро ще се почувствате психически по стабилни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *