Защо се тревожим толкова много?

защо се тревожим

Защо се тревожим толкова много? Въпрос които касае мнозина от нас. В психологически план ,напълно нормално е всеки от нас да изпитва някакво ниво на тревожност, стрес и безпокойствие. В нормални граници да се тревожим дори е полезно за нас, тъй като това ни предпазва от евентуални опасности. В исторически план хората които са по притеснителни по

природа са и по предпазливи и анализират повече дадена ситуация. Доколко това е полезно е друг въпрос. Лично аз, смятам че тревожността в повечето случай натоварва психиката ни и „изпилва“ нервите ни до краен предел. Да не говорим за физическите симптоми, като изпотяване, сърцебиене, учестен пулс и др. подаръци, които допълнително засилват усещането ни за тревожност.

Защо се тревожим и как това става все по популярно?

В условията на световна пандемия да се тревожим повече от обичайното е напълно в реда на нещата. Тревожността е навсякъде около нас. Най-много във връзка с COVID – 19 и последствията от него в икономически и личен план. Връзката вирус – тревожност за момента е неразривна. Според статистиката всеки трети съвременен човек  е жертва на тревогите си. И как да не е, като не е сигурен в утрешния ден. И все пак от тревожни разстройства страдат повече жените. Може би защото са по емоционални и чувствителни. Ритъмът им на живот е по забързан, тъй като след работа се грижат и за домакинството и децата. А и по природа те са по притеснителния пол. Склонни са да се съобразяват прекалено много, да обмислят прекалено дълго и детайлно дадени семейни въпроси или житейски ситуации. Но да се върнем на темета Защо се тревожим толкова много?

Какво се случва с нас и тялото ни?

Тревогата не е само психическа пречка. От физиологическа гледна точка влиянието на  тревожността върху организма е огромно. Когато се тревожим прекалено много до степен – извън контрол съм се повишава секрецията на хормоните кортизол и адреналин. Тяхното свръх производство води до редица неприятни усещания в организма и застрашава нашето здраве. Може да претовари надбъбречната жлеза, да предизвика хормонален дисбаланс или спадове и пикове на кръвната захар. Съществуват и редица други симптоми познати на всеки от нас. Най- популярни сред тях са безсъние, главоболие, стомашни проблеми, загуба на концентрация. Все ефекти от засилената тревожност. Ако не си обърнем внимание се стига до задълбочаване на проблема.  Много хора преживяват панически атаки или развиват генерализирана тревожност придружена с депресия. Ето защо е важно да се грижим за психичното си здраве и да разпознаваме каква е степента на нашето безпокойство.

Основния признак по които ще разберете, че тревожността ви е засилена е трудността за вземане на решения. Или чувството, че нещо лошо ще се случи с вас и вашите близки. Особено в сегашната пандемична обстановка, когато сме нащрек за евентуално разболяване с вируса. Трудно е да останем спокойни и да се тревожим по малко. Тези усещания стават вредни, когато ви пречат да живеете нормален живот.

Как да спрем да се тревожим и да си помогнем сами?

Тотално спиране на чувството на тревога е невъзможно. Но има редица техники които могат да ни бъдат от помощ да се чувстваме по стабилни и уверени.

Намалете кофеина – Кола, кафе, шоколад, енергийни напитки. Всички те ни стимулират и превъзбуждат. Отделяме адреналин а той от своя страна провокира нервност, безпокойство и тревожност.

Бъдете активни – Физическата активност е определящ фактор за справяне с тревожността. При голям процент от хората дава добри резултати и те се чувстват по бодри. Освен това когато тренираме, или правим упражнения отделяме хормоните ендорфин, допамин и серотонин. Всички те допринасят за доброто ни настроение и гонят негативните мисли, а оттам и тревогата ни намалява.

Йога и медитация –  Подобно на препълнен съд с вода, ако не изпразним организма от негативното в един момент ще прелее. Редовната медитация и леки йога асани спомагат за намаляване на напрежението и тревожността. Отпускайте се, вдишайте и издишайте дълбоко 5, 6 пъти.

Хобито е наш приятел – Намерете си хоби което да ви отпуска и да релаксирате с него. Хората които си имат любимо занимание не се отдават толкова на тревожността, а пускат мислите си да се реят поне за час.

Заключение по темата Защо се тревожим толкова много?

Каквото и да си говорим няма как да намалите тревожността си ако сами не искате. Техниките които изброих по горе са само част от възможностите. Прилагайки ги вие ще забележите облекчение. Напълно разбирам хората които се тревожат повече от обичайното. Толкова е досадно и измъчващо, че ти иде да зарежеш всичко. Но само чрез усилие бихме могли да постигнем по голяма увереност в себе си.

Разбира се има и сериозни случай на тревожно разстройство с последващи придружаващи състояния. Сред тях са депресия, фобии, паник атаки, хипохондрия, обсесивно компулсивно разстройство и т.н. Ето защо е важно да потърсите навременна психологическа помощ, ако не се справяте с тревожността си и тя ви пречи да живеете пълноценно.

За повече информация за тревожното разстройство: Wikipedia

Прочетете статията ми за COVID – 19 и тревожността на:

psychologistbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *