Изборът – нашата върховна свобода

Изборът - нашата върховна свобода

Да можеш да избираш е незаменима свобода. Свободата да бъдеш себе си на всички нива в житейския ти път. В любовта, в отношенията с твоите близки. В кариерата и на работното място, в отношенията с приятелите и въобще в живота. Изборът – нашата върховна свобода е в неразривна връзка с нашето мислене, темперамент, чувства и убеждения.

Как да знаем, че изборът ни е правилен? Не винаги можем да сме сигурни, защото: Правейки избори се учим, страдаме, радваме се на успехи, или си проваляме. Въобще живеем.

С правенето на избори ние поемаме, макар и несъзнавано своята отговорност. Повечето пъти нашите избори не са най-доброто, което можем да направим за себе си, но все пак е нещо. Често се  колебаем кое е правилно и кое не. Допитваме се до наши близки и приятели как точно да постъпим? Търсим чуждо мнение, или подкрепа за неща които касаят лично нас. Това е така, защото повечето индивиди се страхуват да поемат отговорност за собствените си решения. Те разчитат на постоянна подкрепа от някого и така никога не откриват потенциала си.

Изисква се смелост да признаеш, че си сгрешил в избора си и си взел погрешно решение. Изисква се смелост да поемеш отговорност за собственото си действие или бездействие.

Изборът – нашата върховна свобода. Типични примери за лоши избори:

  1. Когато сте тъжни избирате да се изолирате вкъщи с кофа сладолед и да страдате.
  2. Нямате работа и избирате да обвинявате системата, държавата, децата си.
  3. Колега ви е нагрубил в офиса и вие избирате да не ходите на работа следващите няколко дни.
  4. В задръстване сте и избирате да ругаете и да се ядосвате. Вбесени сте, че трафикът пак е натоварен и направо вече не издържате в тая тъпа страна.
  5. Родителите ви не ви разбират и вие избирате да страдате и да се обвинявате, че нещо не сте в ред.
  6. Не можете да откриете вашата половинка в живота и избирате да се смятате за неудачник.
  7. С половинка ви сте в обтегнати отношения и вие избирате да се цупите и мълчите седмици наред.

Примерите са безкрайни, но това което ги обединява е липсата на смелост и решителност да се противопоставим. Да се отстояваме. Страхът да споделим как се чувстваме и липсата на увереност в себе си. Убеждението ни, че ако споделим какво си мислим ще бъдем отхвърлени.

Изборът – нашата върховна свобода или как е по Правилно?

  1. Следващият път когато сте тъжни, опитайте да помислите за вашите чувства. Кое ви е провокирало да страдате. Дали сами не се вкарвате в капана на негативните емоции? Направете един кратък разбор на себе си и на избора си. Най-вече опитайте се да си отговорите на въпроса: Тъгата как ви помага? И след това хапнете един сладолед.
  2. Да нямаш работа и средства е гадно. Чувстваш се нестабилен и несигурен в утрешния ден. Самочувствието ти е смазано. Но замислете се не сте ли, вие самите тези които сте избрали да сте в тази позиция. Съвременния свят предлага безброй възможности за реализация, дори да се налага да смените изцяло професионалното си поприще. Защитавам твърдо тезата, че човек е създаден за да се развива и надгражда цял живот.
  3. Колективните отношения са сложен процес. Вечното състезание за доказване пред шефовете се среща в повечето фирми и организации. Следващият път когато колега ви нагруби по повод или без повод отстоявайте себе си. Изберете да се защитите с аргументи. Не си вземайте болничен, за да избегнете евентуална конфронтация на работното място. С това си действие, най-вероятно ще дадете пример на останалите от екипа. За това как се прави, когато някой ви „настъпи“ без основателна причина.
  4. Трафикът е нещо нормално в големите градове. Е да, не е приятен, но го има и ние сме част от него. Следващият път, когато попаднете в задръстване изберете спокойно да изчакате. Това ще ви спести доста нерви. Ако ви е трудно, заредете в колата си някакви списания, за да си четете нещо от тях докато седите в задръстване. Може да си пеете, да си направите дълбоки вдишвания и издишвания, за да се успокойте. Изберете да се чувствате нормално, а не кълбо от нерви, защото това с нищо не помага на вас и на вашите спътници.

Още добри избори

  1. Никои не си избира родителите. Те са такива каквито са и ние просто трябва да ги приемем. Понякога те ни нараняват и ни карат да се чувстваме нищожни и не на мястото си. Родителската подкрепа е важна за всяко дете, дори и пораснало, но често с времето изчезва. Какво да правим, за да не изпадаме в ситуации от които се чувстваме тъпо. Изберете да не страдате, а поговорете с тях, затова как тяхното отношение ви кара да се чувствате. Може би ще се изненадате от тяхната реакция, но само така ще се отървете от този безизходица. Да тези разговори са трудни. Но не може цял живот да страдате, затова че не ви разбират или приемат такива каквито сте. Вярвам, че ще ви олекне.

Какво още:

  1. Да откриеш чистата и искрена любов не е лесна житейска задача. Особено във времето в което живеем. Меркантилното отношение взема връх и в любовта. Все повече момичета и момчета припознават своята половинка не по качествата й, а по това какво притежава и колко пари има. Ако сте попаднали на такъв тип човек не се обвинявайте, че нещата между вас не са се получили. Не вие сте неудачникът. Не избирайте да страдате и да наказвате себе си. Не слагайте маски само за да угодите на другия. Бъдете естествени. Ако някой държи на вас ще ви приеме такъв какъвто сте. Със всичките ви предимства и недостатъци, и просто ще ви обича.
  2. Всяка връзка има своите сътресения. Понякога партньорът ни постъпва зле и ни наранява без да осъзнава всъщност какво прави. Вместо да се цупите и да се сърдите, изберете да поговорите с половинката. Обяснете му как неговата постъпка ви е наранила. Как се чувствате от това. Колко ви е обидно, че той/тя се отнася по този начин и т.н. Ако любовта между вас е искрена, ще се учудите на силата на разговора. Ще видите как споделянето на чувствата ще изглади отдавна таени въпроси. Успех.

В заключение бих добавила следното: Вие сте достатъчно значима личност, за да се ядосвате и страдате за грешките на другите.  Вие сами имате потенциала да превърнете всяко едно изживяване в приятно. Сменете темата. Тръгнете си, ако не ви е приятно. Кажете на някого как се чувствате. Използвайте ума си и вашата естествена интелигентност, за да промените посоката на живота си. А ако не ви разбират, не страдайте от това, защото всеки има право на избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *