Как да бъдем щастливи всеки ден?

kak da bydem shtaslivi

Как да бъдем щастливи всеки ден? Щастието е относителна величина. Всеки от нас намира своето щастие в различни по значение и смисъл модели. За едни да си щастлив, означава да имаш много пари, за други щастие означава да бъдеш здрав. Много хора пък се чувстват щастливи, като обикалят света, а немалка част намира своето щастие в живота на село.

Това е така защото всеки от нас придава различен смисъл на своето щастие. Воден от собствените си вярвания, убеждения и нагласи за собствения си живот.

В глобален мащаб щастието е измеримо с това да има световен мир, да не се топят ледниците и да няма суша и глад на Земята. Но едно нещо обединява всички тези примери и то, е че всеки от нас се стреми към щастие. Търси го, наслаждава му се, бори се за него. То – щастието е единственото, което може да ни даде смисъл да продължим пълноценно живота си.

Но да се върнем на темата и да си отговорим на въпроса:

Как да бъдем щастливи всеки ден?

За да се чувствате щастливи всеки ден е необходимо да следвате някой основни правила. Неща които да правите всеки ден, за да можете да се наслаждавате на прекрасен живот.

Ето го и тях!

  1. Обмисляйте периодично своите жизнени цели. По често си напомняйте, какво е целта на живота ви. Ще си кажете „Целта ми е да работя и да имам пари“. Да, за много от нас това е жизнено важно, тъй като без пари на всеки би му било трудно. Но да си щастлив не е непременно работа по 12 часа на ден, а смисълът от нея. Истинската цел е да намерите своето призвание. Да работите каквото ви харесва и да се наслаждавате на всяка стъпка към успеха дори и труден. За да може след години, като остареете да си кажете „Е, имах много трудни моменти, в живота си, но се справих. Аз живях пълноценно и оставих нещо след себе си“.
  2. Спете с пораженческите мисли. Черногледството е типично за периоди на зацикляне. Колкото по голямо значение придавате на пораженията, толкова повече ще ви затискат негативни мисли. И ще попаднете в капана на собственият си негативизъм.

Запомнете едно: Животът винаги ще ни поднася неприятности, трудни моменти и несправедливи ситуации. Въпросът е как ги приемате? Поддавате ли се на силна тревога, негативно отношение, зацикляте ли върху лошото? Имате ли съмнения или глупави предчувствия, че все на вас ви се случва нещо гадно? Ако, е така то трябва да преразгледате своето поведение и да се опитате да го коригирате. Пораженческите мисли натоварват психиката ви. Разликата между успешните хора и останалите е в това колко дълго се оплакват. Вземете пример от първите. Приемете трудностите, като ваши уроци, вземете си поука от тях и ги забравете. Те са вече в миналото. За да бъдете щастливи всеки ден гледайте напред, и не съжалявайте за отминали събития и ситуации.

Още нещо за това как да бъдем щастливи?

  1. Споделяйте радостта си с другите. Негативните новини и проблемите на хората нямат край. И понякога е много трудно да не попаднеш в капана на черните, негативни мисли. Изградете си правило когато се виждате със свой близки и приятели да им съобщавате нещо положително и хубаво.

Например: „Хей знаеш ли записах се на курс по готварство. Или „ще водя децата в планината този уикенд“ или „взех награда служител на месеца“ и т.н.

По този начин създавате впечатление на положителен човек и зареждате своите близки и приятели с положителни мисли, а не ги натоварвате. Себе си също. Това не означава, че нямате своите тревоги и проблеми, просто се стремите да не натоварвате другите с тях. Освен това споделянето е двустранен процес и почнете ли с негативните оплаквания рискувате да ви затрупат с излияния в стил „само да знаеш какво лошо нещо ми се случи“ И се почва една тирада до безкрай. Ще си спестите оплакването на другите или по не няма да бъде толкова драматично. Бъдете сигурни, че ще сте предпочитана компания, тъй като на всички им е писнало от мърморковци. Хората които споделят позитивния си опит с другите са по доволни от живота. Доказано, е че съобщаването на радостни събития който ви се случват е път към щастието. Опитайте и вие.

  1. Общувайте с позитивни хора. Вечно недоволните хора са като неканен вирус, заразяват наред всички с настроението си. От негативното им мислене се повишава нивото ни на стрес и тревога, а чувството ни на щастие е попиляно. Докато общувате с приятели и близки опитайте се да разберете техните нагласи за живота. Има разлика как всеки интерпретира нагласите си за живота и как го приема.

 Примера е с чашата с водата.

Докато за едни тя е наполовина празна, за други е наполовина пълна.

Ако някой ваш близък или приятел е изключително негативен, старайте се да прекарвате по малко време с него. Нямате нужда от „токсични“ взаимоотношения. Повече общувайте с хора които ви вдъхновяват и са готови да ви поддържат, а не да ви дърпат надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *