Клаустрофобия

клаустрофобия

Клаустрофобия е вид фобия от тесни пространства. Когато ни застигне е съпроводена със силен страх и неприятно усещания предимно на физическо и емоционално ниво. Симптомите могат да се изразяват в силна паника, съпроводена от учестен пулс и сърцебиене. Избиване на студена пот, изчервяване. Пристъпи на засилена тревожност, световъртеж,

прилошаване.  Най-често клаустрофобията ни застига в тесни пространства и такива от които няма изход.

Пример: Озовавате се в тясно пространство, например асансьор или дълъг коридор. Внезапно ви прилошава, губите ориентация, изпитвате усещане сякаш някой ви души. Въздухът ви спира. Появяват се всички ония панически усещания. Случва се много бързо, искате да се махнете от това място но е невъзможно. Когато всичко приключи и се озовете на безопасно място от симптомите на клаустрофобията няма и следа. Клаустрофобия може да се появи и в самолета, влака или когато преминавате през тунел например.

Какво представлява

Всъщност думата клаустрофобия идва от латинското claustrum и от гръцкото fobia, което се превежда като паника, страх. Фобията от затворени пространства е силно стресово изживяване с различен интензитет на проявление. При някои хора се превръща в хроничен проблем и те никога през живота си не качват в асансьор например. Според статистиката 4% от хората по света имат хронична клаустрофобия. Останалите изпитват лека тревожност, когато се озоват в тесни пространства. При други индивиди клаустрофобията може да се прояви дори ако носят твърде тесни дрехи. Тъй като основния страх е този да не се задушат.

Клаустрофобията, както и другите фобии са доста неприятни. Те принуждават страдащите от това състояние умишлено да избягват тесни пространства или пък да пътуват със самолет или влак. Това води до ежедневно планиране, за да се избегне евентуално попадане в тесни пространства. Избягването на ситуациите от друга страна, предизвиква постоянна тревожност. Хората страдащи от клаустрофобия не само не използват асансьор, но изобщо не влизат в малки помещения. Те не затварят и не заключват вратите. Не пътуват по пътища за който е известно, че се образуват „тапи“ от задръствания. Не се качват в градския транспорт, ако е претъпкан, не се качват на метрото, а за пътуване със самолет и дума не може да става. Прекалено е опасно.

В тежки случай на хронична клаустрофобия, потърпевшия не желае да остава сам. Около него винаги трябва да има човек на когото може да разчита.

Симптоми на клаустрофобия

По симптоми клаустрофобията много прилича на паник атаката и на всички онези тревожни състояния, които предизвикват силен ирационален страх. Страх който реално не заплашва живота ни, но ни кара да се чувстваме така сякаш умираме. Попадането в плашеща среда, кара човек да се безпокой. Както стана ясно пристъпите на клаустрофобия се развиват в затворени тесни пространства. Много често само мисълта, че ще се озовем в ситуация на клаустрофобия предизвиква предварително засилена тревожност. Не е ясно точно защо се получава така. И някой хора се панират когато трябва да се наредят на дълга опашка в супера или да посетят зъболекаря. Смятам, че по някаква причина страдащия от клаустрофобия смята свободата си за отнета. Невъзможността да напуснат мястото което ги потиска, когато те пожелаят направо ги побърква. Изпадането в ситуация в която не можем да контролираме изцяло процеса, води до тревожност. А оттам и до всички телесни и емоционални неприятни усещания, породени от силния страх.

Поведение характерно за страдащия от клаустрофобия.

Избягват определени маршрути

При посещение на обществени места киносалони, зали, театри, ресторанти, заема място по близко до изхода

Проверяват помещенията за възможни изходи – врати, прозорци

Никога не пътуват в час пик

Когато посещават обществена тоалетна никога не заключват вратата

Никога не използват асансьор, качват се пеша дори до 10 тия етаж

Ако трябва да се затворят всички врати например, когато се пътува с метро или самолет. Пристъпите на безпокойство се засилват от прекалената тревожност. Иска да избяга.

Лечение

В моята практика аз провеждам когнитивно поведенческа терапия за справяне с прекомерния страх от затворени тесни пространства. Целта е да се повлия на поведението и да се промени мисленето и възприемането на ситуацията. Тъй като страха от клаустрофобия е ирационален с клиентите ми се фокусираме върху симптомите. Важно е те да бъдат преодолени, за да се намали прекалената тревожност.  При по тежки случай на клаустрофобия се назначава терапия с лекарства от специалист най- често невролог или психиатър.

Ако не искате да задълбаете в проблема, а да се справите с клаустрофобията не се колебайте да се свържете с мен. Ще ви преведа през промяната за един по спокоен и лишен от страхове и безпокойство живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *