Манипулация разберете дали ви манипулират?

манипулация

В тази статия ще обърна внимание на един психологически феномен, а именно манипулацията. Манипулация е всяко социално влияние, което цели промяна на поведението или възприятието. Тя се извършва, чрез тайни и нечестни тактики, чиито цели са да ви държат под контрол. Методите на манипулация са експлоататорски нечестни и измамни.

Психологическите последствия за индивиди попаднали в капана на манипулирането са неизбежни. Веднъж разбрали, че са станали жертва на манипулиране, хората започват да се упрекват, изпитват силен гняв и търсят отмъщение. Не е изключено и те самите да започнат да манипулират другите. Има я и другата крайност на отчаяние, на затваряне в себе си и дори изпадане в депресия.  

Как да разберете дали сте подложен на манипулация?

Манипулацията е често срещано явление сред хората. Обикновено се проявява, когато от вас се иска да свършите нещо. Манипулацията се случва във всички сфери на живота и на всички нива. Манипулирани биват както децата така и възрастните. Когато прилагаме манипулация за добри каузи и тя не нанася вреди на този който я поема, говорим за полезна манипулация. Но когато си служим с хитрост и язвителност, то манипулацията не е полезна и нанася психологически вреди.

Най-популярни сфери сред които манипулацията се прилага са: На работното място, между приятели, и в любовните отношения между партньорите.

Пример от работата за манипулация:

В новата ви работа шефът ви се държи с вас изключително любезно и приятелски. Той е очарователен и симпатичен и не спира да ви ласкае и поощрява. Хвали ви пред колектива. Направо не знаете какво става. Нормално е да ви се вижда такъв. След като вече е влезнал под кожата ви и ви е разтопил с внимателното си отношение.

Но внимавайте, манипулаторът е хищник който първо съблазнява жертвата си. От такова отношение веднага трябва „да ви светне лампата“. Държанието на вашия шеф към вас е признак за истинската му същност. И отговорът не закъснява. Един приятен  работен ден, същият този галантен шеф ви отправя обвинения, че си вършите работата зле. Постепенно критиките към вас се засилват и смъмрянето придава новия вид на служебните ви отношения. От галантността не е останал и спомен, а ежедневието на работното ви място се превръща в кошмар. Каквото и да правите, шефът все е недоволен и вечно мрънка. На всичкото отгоре започва и да ви унижава, че сте неспособни. Вие се чувствате виновни, че така се е получило и започвате силно да се напрягате.

Какво е обяснението.

Обяснение на този казус се крие в манипулацията. Ласкателството и вината са вид техники за манипулиране и вашият началник много добре знае това. Прилагал ги е друг път. В живота и на работното място има йерархия и едни оценяват други. Понякога тази оценка е толкова сурова, че човек изпитва чувство на вина. „ Ти подведе не само мен, но и целият ни екип.“ Или „ти не си добър служител постоянно се проваляш“. Реплики които никой служител не иска да чуе. Често погрешно интерпретирани от нас самите, но много умело вметнати от шефа манипулатор. Шефовете манипулатори, обичат да управляват своите жертви, чрез чувството за вина. Правят го, за да подтиснат работниците си и те да станат кротки и много да не надигат глава.

Манипулация между приятели.

Между приятелки. Дори и най-добрата ви приятелка се случва да ви упреква за нещо и да търси от вас повече внимание. Това наранява чувствата ви и ви обърква. Понякога даже си позволява да ви упреква, че не сте разрешили даден проблем по правилния начин. Или пък е прекалено критична към съпруга ви или децата ви.

Отношението и може да се дължи на проявена завист към вас. Особено, ако имате по добър живот или сте по компетентна. Завистта по принцип е средство за манипулация. Манипулаторите понякога я разпалват успешно. Разчитат на това, че могат да направят от човека срещу когото е насочена да се превърне в жертва. Приятелската завист е често срещана сред жените. Поражда се от факта на неразбиране, защо едни имат повече, а други по малко. Нали всички сме равни. Завистта опустошава човека и душата му. Ако не бъде забелязана навреме може да разруши живота ви или да се превърне в интрига.

Между партньори в любовните отношения.

Срещате невероятен мъж, които ви казва, че сте прекрасна и всичко онова което сте мечтали да чуете. Той е галантен и ви обсипва с подаръци и внимание. Кара ви да се чувствате уникална. Но имайте едно на ум! Перверзният манипулатор е истински хамелеон и се приспособява перфектно към очакванията ви. Ако сте наблюдателни непременно ще го хванете в противоречие. С вас е кротък и мил, но е истински грубянин, псува и е невъздържан когато говори по телефона например. Старае се връзката ви да се стече бързо. Скоро ви предлага да се пренесете при него, да му станете съпруга и да го дарите с деца. На вашето недоумение той отговаря с припряност. Започва да губи търпение и става раздразнителен. Лека полека ви кара да се съмнявате в себе си и в решенията си. Не след дълго настъпва истински ад. Подложени сте на постоянни упреци на физическа и морална агресия.

Какво всъщност става?

Поведението му е лавинообразно. Ако се случи да отиде твърде далеч, започва да се извинява и да твърди, че не е искал да ви нарани. Това ви кара да повишите своята толерантност към такова поведение. Но ви докарва постоянен страх и чувство, че грешката е във вас. Все пак това е вашият любим, който за външния свят си остава истински чаровник. Което още повече ви убеждава, че вие сте тази която греши в отношенията между вас.

Имайте в предвид, че страхът е средство за манипулация. Много хора се страхуват от заплахи. Манипулаторът който прилага страха, като техника за манипулиране много добре знае, че чрез заплахи може да постигне целта си. Той цели да обърка жертвата си и да я изплаши тук и сега. Обяснението се крие във факта че в случая мъжът иска да доминира над своята половинка. Да управлява живота й, а тя да бъде послушна и да се подчинява. За подобен вид поведение ясно изразени мотиви. Понякога мъжете изпитват удовлетворение от това, че  могат да действат от позицията на силата. Или пък избиват комплекс за величие.

Как да се справим с манипулаторите?

Ние можем успешно да разпознаем, кога се опитват да ни манипулират и да отстраним манипулатора от нас. Манипулациите пораждат у нас смесени чувства. От една страна ни е приятно да получаваме всичкото това внимание но от друга не. Когато общувате с даден човек и някак си с вас се случва нещо нередно, може да установите дали ви манипулират. Чувствата който подръпват в нас, като вина, завист, страх, недоумение и съмнение е именно червения светофар. Сигналът който ви подканя да се отдръпнете и да сте по внимателни.

Противопоставете се на манипулатора. Не му позволявайте да ви владее като ви вменява чувство на вина и страх. Или ви говори за справедливост и порядъчност. Помнете сентенцията „този който е прав не доказва нищо, а който доказва не е прав“. Бъдете уверени в себе си и възможностите си. Не се плашете от собствената си уникалност и забравете за страха. Много често той не е оправдан. Не се поддавайте на празни приказки. Винаги имайте свое мнение по даден въпрос. Живейте живота си както сметнете за добре. Само така нито един манипулатор няма да се изпречи на пътя ви, защото няма да има мотив за това.

Психологическа Манипулация: Дефиниция.

Научи повече за Клаустрофобията – една от най-широко разпространените фобии. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *