Как мобилният телефон ни стресира

как мобилният телефон ни стресира

В днешната статия ще разгледам въпроса, за това как мобилният телефон ни стресира. В съвременния начин на живот е немислимо да не си във постоянна връзка със света. Това налага постоянно да комуникираме, най – често през мобилните устройства. А това може да ни създава дискомфорт, напрежение и стрес.

Сигурна съм, че докато прочетете тази статия ще погледнете телефона си няколко пъти за съобщения или пропуснати разговори. Или просто ще си „ровите“ из него.

Защо и Как мобилният телефон ни стресира?

Напоследък психолозите наблюдават тенденция на засилено нервно напрежение и стрес сред хората. Прекомерното използване на мобилният телефон ни стресира, поради  невъзможността да се откъснем от мрежата Неусетно се превръщаме в зависими от мобилният телефон, защото не можем да живеем без него.

От няколко години в сферата на психологията се говори за Намофобия -страх да останем без мобилният си телефон. Като всяка друга фобия нивото на стрес е високо. Хората изпитват силно безпокойство, ако не „напипат“ в джоба си мобилният телефон. Някои изпадат в паника, от това че не могат да се свържат с някого на момента. Много често дори и аз самата проверявам по няколко пъти дали съм си взела телефона.

Пример за това как мобилният телефон ни стресира.

Веднъж се замислих как би се променило ежедневието ми, ако в себе си не нося мобилният телефон. Отначало изпитах страх как така без телефон, ами ако ми потрябва спешно? Зададох си и въпроса. Как са живели майка ми и баща ми, ами бабите без възможността да имат постоянна връзка? Отговорът който ми изникна е спокойно. Никои не им е звънял по пет пъти в рамките на един час да ги пита къде са! Нито през нощта им е „бипкало“ някакво устройство на главата, за да оповести че имаме съобщение. Спели са спокойно. Изобщо не са се тревожили, че е време да си пуснат играта на телефона. Защото „животите са се напълнили и е време да се обере реколтата“. Или да се „построй нов обект, за да ни бустнат за цяла седмица“.

Изобщо напрежението и стреса от това постоянно, да си на линия е липсвал напълно. Което е водело до един по спокоен и изпълнен със смисъл ден. За съжаление в наши дни спокойствието в ежедневието за много от нас  е невъзможно.

Колкото и положителни промени да внасят смартфоните в ежедневието ни те всъщност ни правят по слабо продуктивни. Разсейват ни, повишават напрежението и ни стресират.

Как мобилният телефон ни стресира?

Мобилният телефон ни стресира по следните начини:

  • Постоянна готовност за общуване. Благодарение на мобилният телефон се е развила разновидност на стреса и постоянното безпокойствие. А именно нуждата да сме постоянно свързани с другите. Непрекъснатото проверяване на телефона дали някой ни пише, нямаме ли пропуснати обаждания, писма, есемеси, чат. Всичко това не ни дава и минута спокойствие, а ни кара да сме в постоянно очакване.
  • Постоянно напрежение. Телефоните ни правят всичко възможно, за да привлекат вниманието ни. Те звънят, бипкат, вибрират, светят. Готовността ни да отговорим води до постоянно напрежение. Непрекъснато чакаме някакъв сигнал от смартфона, я някой да звънне, я да дойде съобщение или пък някое клипче и др. Това което много от вас не знаят може би, е следния факт. С всяко звънене нашият организъм отделя малко допамин или кортизол. В зависимост от това дали полученият есемес или обаждане предизвиква у нас радост или стрес.
  • Раздразнителност и обидчивост. На всеки от нас се е случвало да звъни на някого и той да не вдига. Някой от нас приемат нещата нормално и по късно опитват пак. Но за други това някой да не си вдига телефона е равностойно на обида, предизвикваща силно раздразнение. Това е така, защото постоянната мобилна готовност ни кара да смятаме, че аналогично и другите ще са като нас. И когато това не се случва ние се дразним. Обиждаме се и дори сме склони да смятаме, че не ни харесват, щом не ни вдигат.

И предизвиква

  • Панически страх. Липсата на смартфон би могла да накара много хора да се чувстват стресирани. Манията по телефоните се превръща в психологическа зависимост. Повечето от нас, не се разделят със смартфоните си. Все пишат на някого, пращат снимки или те самите снимат, чатят в социалните мрежи и др.

Ако устройството се развали или му падне батерията настъпва истински апокалипсис. И паниката е факт. Ами сега целият им живот е на телефона снимки, видеа, контакти. Неприятно състояние водещо до силно безпокойство и напрежение. За хората силно зависими от телефоните си липсата на обхват ги побърква. Ако случайно се озоват на място, където няма покритие страхът и паниката ги връхлитат с пълна сила. Чувстват се безпомощни и откъснати от света.

Само да отбележа, че ако такава ситуация възникне в планината например и вие се нуждаете от помощ. Напълно нормално е да се страхувате и безпокоите, ако не можете да се свържете за помощ. Но ако нямате обхват докато сте на почивка пак в планината, няма защо да се тревожите. Страховете ви са ирационални, т.е. няма реална заплаха за вас. Просто се тревожите от факта, че не можете да се свържете по мобилният. Във хода на конкретния пример: Ако се безпокоите повече от нормалното, когато останете без телефон. Старайте се да избирате дестинации за който е сигурно, че са „покрити“ със сигнал от мобилния оператор.

Поемете контрола над стреса

Ако се разпознавате в горния текст и смятате, че мобилният телефон ви стресира е време за мерки. Защото очевидно допускате смартфона да се разпорежда в живота ви. Поемете контрола, като се опитате да приложите следните похвати.

  • Опитайте се да излезете един ден без телефон. Най – добре през уикенда, за да не се тревожите за служебните си ангажименти. Ако ви се струва прекалено, пробвайте да отидете без телефона до кварталния магазин. Или го оставете вкъщи, докато разхождате кучето в градинката пред вас. Отначало ще се стресирате, но после бързо ще установите, че няма нищо страшно за час да не сте мобилни.
  • Отучете се от навика да държите телефона си в ръка просто така машинално. Когато сте вкъщи оставете го на някой по далечен шкаф, не го дръжте в джоба на пеньоара си.
  • Направете общуването по телефона отделен процес. Ако ще говорите, играете или чатите отделете специално време за това. Не го правете докато гледате телевизия или си вземате вана.
  • Изключвайте смартфона вечер и през уикендите. Освен, ако нямате необходимост от постоянна връзка например с ваш болен роднина. Изключването ще ви помогне да си отпочивате по добре и ще намали напрежението от постоянното очакване. Все пак имате право на личен живот.

Ако след всичко което написах, все пак смятате че не можете да се справите със стреса и засиленото безпокойство. Ако изпитвате паника и напрежение когато „пуснете“ телефона си не се колебайте да се свържете с мен. Психотерапията успешно се прилага при Намофобия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *