Негативните мисли

негативните мисли

Негативните мисли съпътстват ежедневието на всеки от нас. Понякога те вземат превес, като ни карат да чувстваме засилена тревога. Подтикват ни да сме нащрек нещо в живота ни, да не се обърка. Това се дължи на нашето съзнание, което непрекъснато генерира мисли. То обработва информацията и я анализира,

а ако информация липсва, съзнанието ни започва да си фантазира. Наред с фантазиите идват и страховете, тревогите, мечтите, желанията. Това за което не си даваме сметка е, че съзнанието на всеки от нас може да бъде измамно. То ни подвежда, лъже и ограничава, тъй като ни познава много добре.

Съзнанието ни може да си играе с нас, като проектира в главата ни предимно негативни мисли. Те пък от своя страна, продиктуват чувство на засилена тревога, която се завихря в ума ни. Засилената тревога ни кара да си мислим, че ще ни се случи  нещо лошо всеки момент. Ето ви предпоставка за появата и на страх, породен от нашите фантазии. Страхът общо взето спира нашето развитие и ни загнездва на едно място.

Много често ние не предприемаме някаква своя мечта, защото се страхуваме от провал. Но не мислите ли, че именно това положение е  чудесно поле за изява на негативни мисли. Негативните мисли сами по себе си представляват отражения на нашата вътрешна нагласа. Те са огледало на нашите емоции и чувства. А начинът ни на мислене се отразява на нашето здраве, психическо и физическо. Ето защо е необходимо да гледаме на живота по оптимистично и да поставяме съзнанието си под съмнение. Промяната в модела на мислене е основа за избавяне от негативните мисли.

Тук е важно да отбележим, че потокът от негативните мисли може да връхлети всеки от нас. На всеки се случва да се ядоса, разочарова или да изпитва силен гняв. Все пак всички ние сме хора и нищо човешко не ни е чуждо. Когато изпитваме негативни мисли, това не означава, че сме изпаднали психически. Просто някои индивиди са по песимистични и черногледи и им е трудно да контролират тези усещания.

Как да се справим с негативните мисли?

Психолозите твърдят, че ако не реагираме на негативните мисли те няма как да ни сполетят и нямат сила върху нас. Но как да стане това? Как да останем емоционално стабилни и да не се поддаваме на черногледство?

Според мен решението се състой в няколко стъпки! На първо място, когато ви връхлетят негативни мисли, опитайте се да запазите самообладание. След това ги приемете, не се съпротивлявайте. Съпротивлението ще ви разтревожи още по силно и ще ви тласне към следваща негативна мисъл. Опитайте се да насочите вниманието си в друга посока. Насочете вниманието си към нещо позитивно, каквото и да е. Може усмивката на детето ви, или спомен от последната ваканция. А може и да се ощипете, или да се повдигнете на пръстите на краката. Идеята е да фокусирате вниманието си към друга част на тялото или действие.

Намерете си мантра или словосъчетание което ви допада. Например: „Силата е в мен, аз съм в хармония със себе си и мога да се справя със всяка ситуация.“

„Нищо не може да ме събори, нали съм здрав.“

„Със всеки следващ ден, животът ми е все по добър“

Отвличането на вниманието от негативните мисли помага и в най-трудните моменти. Разбира се понякога сериозността на проблема е голяма и тогава няма как да сме позитивни. Но това е друга тема.

Няколко типични ситуации предизвикващи негативните мисли.

Има корона вирус. Ситуацията е напрегната в световен мащаб. Маските и дезинфектантите са навсякъде. Вашият шеф решава да ви изпрати командировка в друг град, където заболелите са доста. Градът е предппочитана дестинация за важен бизнес партньор от който зависят поръчките на фирмата в която работите за следващата година. Въпросния партньор иска да работи само с вас. Вашият шеф е поел всички разноски по командировката и ви е наел най-хубавата стая в пет звезден хотел. Очаква ви и голям бонус, ако договорите поръчките.

Приемате с охота задачата, но тревогата ви е голяма. Имате и информация, че в хотела се спазват всички мерки за безопасност. По време на всички срещи всички ще бъдат с маски. Но вместо да се гордеете, че шефът ви е избрал вас измежду всички служители и ви е гласувал най-голямо доверие. Вие, се притеснявате. Неусетно се превръщате в жертва на непрестанната тревога и негативните мисли не спират да препускат в главата ви. Дали няма да се заразите. Няма ли да карантинират хотела, докато трае вашия престой. Ами този партньор, с какви хора се е срещал и не са ли били те заразени. Ами, ако ме тръшне някакъв друг вирус и няма къде да се лекувам, все пак е зима. Все  негативни мисли, които убиват радостта от живота.

Психолозите наричаме този вид мислене катастрофално.

Катастрофално мислене или катастрофизиране е когнитивна грешка, която ние допускаме несъзнателно. Без да искаме засилваме тревогата, като се опасяваме да не се случи нещо лошо. Мисловната ни нагласа е впрегната да си въобразява трагични и драматични събития. Фиксира се върху най-лошото стечение на обстоятелствата. Вие отминавате и отхвърляте всички вероятности за приятно прекарване и положителни емоции.  В посочения по горе пример най-нормалното е човек да се разтревожи. Но възможността всички наши негативни мисли да се реализират е минимална.

Още видове негативни мисли

В психологичен аспект съществуват множество проекции на убеждения предизвикани от негативните мисли. Ще се спра на най-популярните с примери.

Препоръчали сте на шефът ви човек за работа. След месец научавате, че той е напуснал с гръм и трясък. Става ви неприятно и изпитвате вина. Негативните мисли връхлитат съзнанието ви и вие започвате да се притеснявате. Веднага си казвате, че не сте преценили правилно човека и сте се изложили пред ръководството. Обвинявате се, че сте искали да направите добро на вашия приятел, но той не е приел с отговорност подадената ръка. Обвинявате се, защото не сте преценили правилно човека.

Приемате, че всичко е по ваша вина. Или т.н. склонност към персонализация. Какво поражда тази ситуация? Вярвате, че сте отговорни за всичко лошо случващо се около вас. Не търсите друго обяснение за негативните ефекти. Винаги поемате вината върху себе си в дадена ситуация.

Склонността към персонализация е вид мисловна грешка, която изразява схващането, че всичко се върти около вас. В посочения по горе пример схващането за вина е напълно погрешно. В крайна сметка вие не знаете причината за напускането на нашия приятел. Ново професионално предложение, грижа за болен, преместване в друг град, неразбирателство с шефа и куп други обстоятелства за напускане. Информацията напълно липсва. Ето защо не залитайте в персонализация. Тя само ще засили чувството ви на тревога и ще ви накара да страдате. Старайте се да избягвате да се обвинявате за всичко и всеки.

Друга негативна мисъл е убеждението ви, че нищо няма да потръгне добре или склонност към негативизъм.

Пример: Намирате перфектната обява за работа. Отговаряте напълно на условията. Пускате CV-то си. И в този момент, започвате да претегляте шансовете и да си мислите „Защо ли си губя времето, никои няма да ме избере мен.“

Склонността към негативизъм в психологията се разглежда, като ситуация в която предварително приемаме лошия изход. Независимо какви са възможностите. По скоро сме убедени, че нещата няма да се наредят както искаме. Смятаме, че отново ще се разочароваме. Този факт се поражда от предишен наш опит в който сме се провалили. Негативното отношение към живота и ситуациите в него е отрова за психиката ни. Необходимо е да се научим да контролираме това усещане. Развийте умение да действате гъвкаво и да сте по търпеливи. Това ще ви помогне в ситуации към които изпитвате негативно отношение. Нека отношението ви към всеки ново появил се шанс да бъде: „Почакай и ще видим“, а не „нищо няма да стане.“

Заключение по темата за негативните мисли

Едно е сигурно негативните мисли ни разболяват, въпреки че възможността за тяхното случване е нищожна. Те причиняват психологически и физически дискомфорт. И ни карат да се безпокоим и тревожим. Неслучайна е сентенцията, че начинът ни на мислене се отразява на тялото ни и на качеството ни живот. Някой хора цял живот страдат, от собствените си убеждения и натрапливи мисли.  Веднъж загнездена в съзнанието на човека, негативната мисъл не спира да напомня за себе си. Неспособността да контролираме негативното мислене, и да носачваме съзнанието си към положителното, би могло да доведе до развитието на депресия. Ето защо, е необходимо да потърсим навременна психологическа помощ, за овладяване на негативните мисли.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *