Паник атаки (паническо разстройство)

паник атаки

Паник атаки (паническо разстройство) са често срещан проблем на съвременното общество. Напоследък от тях страдат и млади и стари. Почти няма човек, който да не е изпитвал паник атаки. За психологически проблем говорим, когато паник атаките станат част от нашето ежедневие и засегнат качеството ни на живот. Получаването на паник атаки е неприятно състояние. Бих казала даже на моменти парализиращо и доста стресиращо за организма и психиката на индивида. Когато за първи път получаваме паник атака, страха е толкова силен че имаме чувството, че ще умрем всеки момент от задушаване или инфаркт. Викаме бърза помощ, или отиваме в болница. Там обаче всички изследвания са в норма и ни пускат да си ходим вкъщи, най – често

след дадено успокоително и препоръка за среща с психиатър. За съжаление този подход е с временно облекчение. Когато се завърнем към нормалното си ежедневие, паник атаките се повтарят и ние се оказваме в постоянно търсене на медицинска помощ. Някои хора имат толкова чести пристъпи, че не могат да излязат от дома си. Стига се дотам да не можем да живеем нормално, тъй като страховете да не изпаднем пак в това състояние стават неконтролируеми.

Какво се случва когато получаваме паник атаки (паническо разстройство)?

Паник атаките (паническо разстройство) са плашещи и драматични, поради което пациентът има усещането, че всеки момент ще припадне. Дори по сериозно ще получи инфаркт или инсулт, ще умре или ще загуби контрол над себе си. Обикновено пристъпите на паник атаки (паническо разстройство), възникват неочаквано и изненадващо, без конкретен повод. Състоянието, предизвиква силен страх и тревога. Пулса се ускорява до небесата. Имате чувството, че ще ви „изкочи“ сърцето. Изпотявате се и ви стягат гърдите. Появява се чувство на задух и силно сърцебиене. Започва треперене и изтръпване на крайниците. Чувство за мравучкане и изтръпване на различни участъци на тялото. Имате усещането, че всеки момент ще припаднете. Първата мисъл която ви минава е, че получавате инфаркт, заради силното стягане в гърдите и учестения пулс. Смятате, че се задушавате. Първо сигнално в пристъпа си на паник атака изпитвате силен страх, че умирате, което засилва тревогата, а тя пък телесните усещания. Гадост!

По късно се оказва, че сте направили панически пристъп и няма нищо притеснително на всеки може да се случи. Това чувате когато ви прегледат в спешното.

Пристъпи на паник атаки (паническо разстройство)

Пристъпите на паника продължават няколко минути, по-рядко часове. Но са много стресиращи и неприятни, поради факта, че предизвикват силна уплаха. На по късен етап хората преживяващи паник атаки (паническо разстройство) напълно осъзнават неоснователността на страховете си. Но не могат да ги преодолеят. Случва се да посещават често спешни кабинети и да осъществяват медицински прегледи. Скоро се установява, че липсват физически болести и основателна причина за тревога няма. Това ни насочва да обърнем внимание на това състояние като го характеризираме като психично.

Симптомите който изпитвате не са предизвикани от някакво физическо нарушение в организма и не са плод на телесно заболяване. Причините се крият в начина ни на мислене в изпитването на засилена тревожност. В нервното напрежение на което до момента на панически пристъп не сме обръщали внимание. На постоянното безпокойствие за което сме си казвали, че ще отмине от самосебеси. Именно затова е важно и да  не разчитаме само на лекарства за справяне с това състояние. Нужна е и психологическа помощ за промяна на моделите ни на мислене.

Само да спомена, че в медицински аспект получаването на паник атаки (паническо разстройство), може да касае хормонален проблем например, затова винаги се консултирайте със специалист и направете нужните изследвания.

Какво предизвиква паник атаките (паническо разстройство)?

Хората които имат постоянни пристъпи на паник атаки (паническо разстройство) се страхуват толкова много от следващият пристъп, че живеят в състояние на страх от страха. Страдащите отбягват определени места и дейности и така страха ги владее постоянно. Когато не можем и не знаем как да ги контролираме, паник атаките ни заливат като цунами. Те ни връхлитат изведнъж и неочаквано и тотално изгубваме контрол над себе си. Но какво ги причинява?

Най – честата причина е стрес. Ситуации които предизвикват стрес или тревога у индивида. Например стрес на работното място, в семейството, в ежедневието. Или стрес предизвикан от редица житейски трудности. Или неочаквана силна уплаха предизвикана от природни катаклизми или стресиращи ситуации.

Не винаги, обаче се открива връзка с предшестващо събитие предизвикващо стрес. Някои хора умело се справят със стреса и не му позволяват да ги завладее. Именно и тук се крие разковничето. Не самият стрес сам по себе си е отключващ фактор, а неспособността на конкретния човек да отреагира адекватно на него. Много хора преживяват стресогенни събития, но не се разболяват. Те просто са психически по устойчиви. За всички други които не могат да се справят сами с паник атаките (паническо разстройство) на помощ идва психотерапията.

Психотерапията и в частност когнитивната терапия е насочена именно към намиране и подсилване на позитивните качества на личността. Изработване на адекватни стратегии за справяне със стреса и с вътрешните конфликти са от голяма полза на страдащия. Терапията работи в посока за премахване на страха от нови паник атаки (паническо разстройство).

Още за паник атаките (паническо разстройство).

Някои хора успяват да овладеят състоянията на паник атаки (паническо разстройство) сами, но по голямата част не се справят. Статистиката показва че 1 на 10 индивида изпитва паник атаки. От тях по често страдат жените спрямо мъжете, може би защото са по емоционално нестабилни и по чувствителни.   

Кризите на паник атаките (паническо разстройство) могат да се появят по всяко време на денонощието дори и докато спим. Много често се случват на най-необичайни места като супермаркети, заведения, в автобуса, в колата по време на път. На работното място, на улицата или когато сме в компания. Просто ни заливат като вълна без да очакваме. Понеже кризите се случват на съвсем произволни места, хората страдащи от това състояние започват да избягват тези ситуации или изискват да бъдат придружавани от близки и познати.

С времето и повтарянето на състоянието индивидите страдащи от панически атаки се научават да предусещат кризата. Така те се стараят да напуснат – избегнат проблемното място. Какво имам предвид: Ако даден индивид е получил паник атака в мола например, то той дълго време ще избягва да го посещава отново. Ако пък го прави, винаги ще иска да го придружава някой негов близък. Или по тежки случаи когато паник атаките (паническото разстройство) винаги се случва навън, то вероятността човека да спре да излиза сам е доста висока.

Така се появява предварителното и умишлено планиране. Планът, откъде точно да се мине и какво да се направи, за да се избегне евентуална застрашаваща ситуация.

Пациентите често остават неразбрани от околните, което допълнително ги натоварва. Човек, който не е преживявал паник атака не може да разбере този който има пристъпи на паническо разстройство. За съжаление пристъпите са  толкова мъчителни, че могат да парализират ежедневието на индивида. Нужно е търпение и разбиране от страна най-вече на близките за да бъдат преодолени пристъпите на паник атаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *