Социофобия вид тревожно разстройство

социофобия

Задавали ли сте си някога въпроса какво е социофобия и защо някой от нас страдат от това засилено тревожно разстройство? Социалната фобия е вид тревожно разстройство, което причинява силен дискомфорт на индивида, когато е на обществени места. Характеризира се с появата на силен стрес от възможността да се изложим.

Това е състояние, което кара страдащите от него да изпитват непреодолима парализираща стеснителност. От социофобия страдат еднакво и мъже и жени. Най-често тя се изразява в срамежливост. Смята се, че 30-40%  от хората в наши дни са срамежливи.

Социофобия е реакция на организма срещу недружелюбна среда или ситуация. Заболяването се среща при всеки четвърти човек. Повечето от хората се боят от излизане пред публика, тъй като е необходимо да поддържат контакт с непознати хора. Имаите предвид, че ораторството не е сред силните страни на хората. Разновидности на силна тревожност могат да бъдат: яденето и пиенето в присъствие на други хора.  Попълването на документи в присъствието на трети лица. Да смятат, че другите ги преценяват отрицателно или осъдително. Чувството, че ще се провалят.

Основен симптом на социалната фобия е изразената тревожност да не се изложим. Да не бъдем унижени или отхвърлени от околните. Често пъти хората страдащи от социофобия изпадат в състояние на силна паника. Тя се поражда от факта, че ще трябва да общуват с някого. В резултат на което те се стремят да избягват ситуации в които трябва да се представят.

Симптоми на социофобия

В психологичните и медицински среди се смята, че социофобията се отключва при силен стрес, болест или друга неприятна причина. Не е изключено и да сме я придобили и по рождение, но това е по рядко срещано. Но да се фокусираме върху причините водещи до социофобия.

Животът на съвременният гражданин така е устроен днес, че той постоянно е в контакт с тълпи от хора. На работното място, в градския транспорт, в училище, в бара или ресторанта, в мола, на улицата. Толкова много хора. Никъде не сме сами. Има моменти в които всички тези хора започват да ни пречат и да ни натоварват. А понякога ни плашат и ние просто искаме да се телепортираме мигновено на някое по спокойно място. Изпитването на тревога когато сме сред хората води до социофобия. Автоматично у нас възниква тревога, която поражда други симптоми типични за социофобията, а именно:

Негативни мисли – „Ще се изложа“, „Ще кажа нещо глупаво“, „Няма да мога да кажа и дума“ и др.

Емоционални прояви – Паника, напрежение, страх, силна стеснителност и др.

Телесни прояви – Изчервяване, изпотяване, треперене, сърцебиене, заекване и др.

Няколко примера за социофобия

  • Ако ви се случва често да нервничите, когато попадате в помещение с много хора. Или не можете да търпите присъствието им, без затова да има основателна причина, може би страдате от т.н. социална тревожност.
  • Ако до преди време сте обичали местата с много шум и хора, например дискотеки, концерти, клубове. А сега попадайки на такова място започвате да дишате учестено, имате сърцебиене, изпотявате се обилно, вие ви се свят.
  • Не можете спокойно да си изпиете кафето на място заобиколено от други себеподобни.
  • Присъствието на конференции, събрания и панаири ви влудява.
  • Не се чувствате спокойни когато се возите в градския транспорт.

Често неглижирането на проблема социофобия се отразява негативно на работата ни и като цяло на качеството ни на живот. Изследванията показват, че страдащите от социална тревожност са самотни, не празнуват, и рядко встъпват в брак. Страхът от публични изяви във всички сфери на живота ги кара да се изолират и да не общуват много. Социалната тревожност ни тласка към прекалено трениране и репетиране на очаквани ситуации. В резултат поведението ни изглежда смущаващо и странно. Тревожността и страховете усложняват общуването, а това води до изолация и депресия. Страдащите от социофобия избягват социалните контакти и тълпите от хора. Необходимо е да лекувате проблема. Да споделите със специалист как се чувствате и какво изпитвате. Психологията и в частност когнитивно поведенческата терапия помагат много.

Какво препоръчвам за справяне с това тревожно разстройство?

Често хората страдащи от социална тревожност освен от попадане в тълпа, се притесняват и при среща с непознати. Как бихте могли да си помогнете?

При среща с непознат бъдете естествени. Не попадайте в капана на емоциите и не бъдете в морален конфликт със себе си. Това е просто среща, случва се на всеки от нас ежедневно. Не се опитвайте да се харесате на другия, така или иначе не знаете доколко добър е този човек. Все пак току-що сте се запознали.

Тъй, като най-вероятно ще ви е трудно да се владеете и ще изпитвате силно притеснение, задавайте въпроси на ново познатият. Така ще отклоните вниманието от себе си и ще се предпазите от това да ви измерват с поглед. Не започвайте разговорът с увлекателни истории за вас и живота ви. Защото ще постигнете ефекта на привличането, а вие не се стремите да блеснете, тъй като това ще ви донесе до тревога. Не говорете за себе си негативно неща, нито пък започвайте с оплакванията. Ако кажете, че сте притеснителен, новият ви познат ще ви възприеме като такъв и няма да търси причините за това. Това ще създаде грешни впечатлени у вашия събеседник и той автоматично ще ви възприема като неудачник. А вие знаете, че не сте такъв, просто ви е трудно да общувате с другите поради социофобия. Постарайте се да давате за себе си само положителни характеристики и оценки, или въобще никакви.

При проблеми предизвикващи силна социална тревожност не се колебайте да се свържете с мен. Не се крийте от света и не стойте сами вкъщи. Животът е прекрасен и пълен с хубави моменти. Насладете им се, позволете на приятните хора да ви доближат, а случките да ви срещнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *