10 стъпки към по-добър живот

10 стъпки към по-добър живот

Щастието и радостта от живота не са само въпрос на късмет. Необходимо е човек да положи усилия, за да води по-добър живот и да постигне мечтите си. Хората постоянно се стремят да усъвършенстват себе си, за да постигнат баланс в живота. Препоръките които ще ви дам са плод на дългогодишна разработка и множество часове прекарани в обучения.

Предлагам ви 10 стъпки към по-добър живот, с които да постигнете удовлетворение в ежедневието си. Тези стъпки ще ви помогнат да се чувствате психически стабилни и да постигате по лесно целите си.

Към 10 стъпки към по-добър живот

1. Миналото е приключило завинаги – неоспорим факт от който няма измъкване. Глупаво е да страдаме по отминалите възможности и да се обвиняваме, че не сме се възползвали. Не е редно и да страдаме за отминалия „по добър живот“ преди години, когато сме били млади и по успешни. Много хора се ядосват, че сега животът им е по труден и по отговорен. Страдат по миналото, когато са си живели безгрижно. Да днешният ден е несравнимо по напрегнат и по динамичен, отколкото преди 20 години. Но това е естествен ход, на които сме неспособни да противодействаме. Всяко следващо поколение е по напористо и с по големи амбиции от предишното и това е така защото светът се развива. Само за миг си помислете от какво са се вълнували вашите баби и дядовци и от какво се вълнувате вие към днешна дата, или пък децата ви.

Закотвянето в миналото не ви позволява да изживеете живота си пълноценно. Опитайте се да промените мисленето си и да спрете да страдате по изминали събития. Само вие имате контрол над това и само вие можете да изберете по какъв начин да изживеете живота си. Следвайте максимата, която всички сме чували, но забравяме да използваме. „Вчера вече го няма, а утре може да не дойде.“ Значи разполагаме само с днес, т.е с настоящето. Използвайте го пълноценно. Не страдайте затова, че някой вас близък ви е обидил преди 15 години. Най-вероятно въпросния човек въобще не подозира за вашите страдания. Ето защо не наказвайте себе си, за миналото а живейте в настоящето.

2.Не се опитвайте да променяте хората

Всеки от нас е уникален по своему. Всички ние имаме право да отстояваме мнението си и да избираме какво е важно за нас. Много често, обаче се случва наши близки и приятели да се опитват да ни променят. Да ни дават насоки и съвети за щяло и нещяло. Да коригират поведението ни и да ни осъждат за нашите постъпки в живота. Най-много ни боли, когато наши близки ни критикуват, че не сме постъпили правилно в дадена ситуация. Без въобще да се интересуват от мнението ни и обстоятелствата. Вие страдате защото не приемат съветите ви, а този към когото са отправени се чувства неудобно да ви каже да се спрете. И двете страни са наранени но нито една не предприема разговор за изясняване на ситуацията. Напротив търпите се взаимно, въпреки че това в причинява болка и ви изнервя.

Пример:

Да се опитваш да променяш другите е двустранен процес от който страдат и двете страни. Даващия съвети си вика „ Ей, не ме слуша тоя човек и това си е, като си науми нещо…..и!“ Този към когото е отправена критиката: „Писна ми, да ми се бъркат в живота, не съм длъжен да слушам никого!“ Познато ли ви е? Само дето има една малка подробност: Нито една от засегнатите страни не се опитва да поговори с другата, а само се напрягат един друг.

Най -често този сценарии се случва между близки роднини.

Изборът дали човек да се промени е личен. Затова се научете да приемате близките си хора такива, каквито са. Ако не приемате, или не харесвате нещо, по-добре бъдете честни и го кажете направо. Тогава човекът до вас може да поиска да се промени заради вас. Или да види себе си с други очи. Но той трябва да го направи сам.

Следваща стъпка

3. Научете се да казвате НЕ – Да умееш да казваш НЕ означава да се съобразяваш със собствените си потребности. Невъзможно е да се харесате на всички. Това далеч не е толкова важно. По важно е да отстоявате себе си и мнението си. Тази способност може да ви бъде полезна, защото повишава самочувствието ви и отваря пространство за личните ви желания. Необходимо е да осъзнаете, че приятелството ви не се крепи само на непрекъснато съгласяване от ваша страна. Ако вашите приятели или роднини, наистина ви ценят няма да се обидят затова че сте решили да прекарате уикенда по ваш си начин.

И не забравяйте: Винаги можете учтиво да отхвърлите покана или молба, ако не ви удовлетворява.  

4. Поставяйте си реалистични цели – стремежът към съвършенство, може да бъде пагубен за психиката. Поставянето на реално постижими цели ще ви доведе до по-сигурно удовлетворение. Не си казвайте от утре ще променя всичко в живота си. Действайте на малки стъпки. Желанието ви да постигнете всичко наведнъж ще ви доведе до неуспех.

Започнете с малки промени, като правенето на сутрешна гимнастика, или ходенето на работа с велосипед. А защо не се запишете на кратък курс който отдавна отлагате, или не включите в менюто си повече плодове. Тези малки промени ще ви амбицират за нови по големи и сериозни постижения.

Още стъпки към по-добър живот

5. Мотивирай се – Личната мотивацията е от съществено значение за постигането на удовлетворение от живота. Когато сте нахъсани да успеете в дадена област, вие кипите от енергия. И обратното липсата на желание за развитие ви вкарва в спирала, надолу към пропастта на отчаянието и апатията. Живота ни предоставя хиляди възможности, въпроса е само да имаме очи да ги видим. Не отлагайте себе си и собственото си развитие. Себеотрицанието и липсата на вяра в себе си съсипват нашата мотивация. Страхът от личен провал, поставя на стенд бай живота ни, като ни кара постоянно да отлагаме. Не чакайте вълшебната фея с магическа пръчка да сбъдне желанията ви. Действайте. Дори и да се провалите, не съжалявайте и не се обвинявайте. Знайте, че сте опитали и не сте стояли безучастно гледайки само живота отстрани.  

6. Не търсете вина в другите – когато в живота ни не ни върви ние сме склонни да обвиняваме другите. Да търсим вина в различни обстоятелства, събития и хора. Изобщо не се сещаме да погледнем себе си и да потърсим евентуални грешки които допускаме, за да „не ни върви.“ Нито пък търсим собствената си отговорност за неуспехите, в себе си. В собственото си поведение и мисли. Обикновено, търсим причините за провалите си във външни фактори, като късмет, роднини, икономика, държава, магия и др.

Време е да промените тази своя нагласа. Анализирайте ситуациите, които ви водят към провали. Дайте си сметка, че само вие сте отговорни за вашите действия или бездействия и за последствията от тях. Търсенето на вина в другите е пълна загуба навреме. Така или иначе промените, които трябва да направите „за да ви тръгне в живота“, зависят само от вас.

Без заблуди!

7. Оценявайте това което имате – Стремежът към по-добър живот ни позволява да се развиваме и да трупаме знания. Но мнозина индивиди, особено по младите смятат, че да си щастлив значи да си богат. Безспорно в днешно време парите са важни и без тях живота е невъзможен. Но колкото повече имаме, толкова повече искаме. Бързо забравяме важните неща в живота, като обич, уважение, разбирателство, искрено приятелство и др. Важно е да оценяваме това с което разполагаме в момента. Да сме щастливи с живота си сега. Да не се заблуждаваме, че с покупката на поредната скъпа вещ си купуваме щастие и радост. Защото всичко в този живот е преходно. Вие решавате дали да се насладите на хубавите мигове, или да страдате защото не сте си купили желания автомобил.

8.Поддържайте доброто си настроение – Настроението и мислите ни са пряко свързани, защото това което мислим е отражение на начина ни на живот. Старайте се да избягвате негативното мислене и не се отдавайте на отрицателни емоции. Занимавайте се с дейности от които изпитвате удоволствие. Не влизайте в излишни спорове с нагли и безцеремонни хора. Запазете психичното си здраве, като се усмихвате повече, медитирате, и си правите кратки разходки сред природата.

Положителни стъпки към по-добър живот

9. Общувайте с хора които са ви приятни – Една положителна стъпка към по-добър живот е да се отървете от контактите си с неприятни за вас хора. За повечето от нас това е трудно. Винаги има някой с когото общуването е натоварващо. Това могат да бъдат ваши близки, или пък колеги и дори шефът ви. Обикновено такива хора все се оплакват от живота и от света. Вечно мрънкат, че нещо не им е наред, или нареждат как трябва да се подобри системата. Но на практика те самите не проявяват никаква инициатива за така нужната им промяна. Това поведение е дразнещо, имайки предвид, че вие също си имате ваши си проблеми. Постарайте се да ограничите срещите с такива хора. Ако това е невъзможно опитайте се, докато разговаряте с тях да си мислите за нещо позитивно от вашия живот.

10. Винаги отделяйте лично време за себе си – За да сте психически стабилни намерете начин да отделяте време само за вас. Ако само работите рискувате да пропуснете случващото се около вас и да прегреете професионално. За да не се случи това, редувайте фазите на работа и почивка. Не е необходимо да пътувате надалеч, за да заредите батериите. Просто си откраднете една вечер само за вас. Без компютри, телевизия или домашна работа. Послушайте хубава музика с чаша вино, или почетете любима книга. И не забравяйте, почивката успокоява и зарежда с енергия за всичко ново което предстой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *