15 въпроса за любовта

15 въпроса за любовта

15 въпроса за любовта, които ще ви накарат да се замислите. Любовта е върховна енергия, която ни свързва един с друг. Тя е навсякъде около нас сред хората, в природата, при животните, в духовната вяра. Любовта е онова чувство, без което животът ни би бил празна кутия. Кутия, която имаш, но си я захвърлил някъде на тавана, защото с нищо не привлича вниманието ти.

Нашата човешка природа е подвластна на любовта. Ние се стремим към нея, търсим я, пазим я, вярваме  й. А когато е около нас сме окрилени и щастливи. Нито едно същество на земята не би могло да оцелее без любов. Тя е нещото с което се свързваме помежду си. Онова спокойно ядро, което господства и в добри и лоши времена. Смисълът на нашия живот.

С тази статия искам да ви предизвикам да си отговорите на няколко въпроса за любовта. Направете този експеримент и оценете себе си и хората които обичате.

За любовта и нейните видове

Думата любов носи много значения. Независимо дали говорим за любов към себе си, любов родител дете, романтична любов, приятелство или нещо по – голямо. Всеки отделен вид носи своята неповторима енергия и мощ и играе особена роля в нашия живот.

Любов към себе си. Ако обичаш себе си, значи обичаш и другите. Колкото по – ясно разбираме кой сме и какво всъщност искаме, толкова по добре подреждаме живота си. Силата на любовта към нас е зависима от нашия темперамент и начин на мислене. „Не сте вие тези които се ограничавате, а вашите мисли и разбирания.“ Любовта към себе си ни носи чувство на цялост и положителна представа за самите нас. Ако щете, благодарност за това което сте. В колкото по големи дози я имате, толкова по здравословни отношения ще имате и с другите около вас.

Любовта родител дете. Връзката в тези отношения е безусловна. Нито едно дете не може да преживее ранната си детска възраст без майчина ласка и обич. Бебетата усещат любовта, чрез допира в тялото на майката и прегръдките.

Всичко ние търсим любовта на родителите си дори и като пораснем. За индивида е важно да се чувства обичан, макар и в зряла възраст.

Безусловна любов.  Този вид любов не признава граници. Тя е вечна и се запазва завинаги. Например любовта между майка и дете е безусловна любов. Може да е и между братя и сестри в смисъл, винаги си готов да помогнеш на (брат си/ сестра си).

Това е вид любов при която вие искате най-доброто за другия без да се интересувате от собствените ви чувства или интереси. Няма значение какво мислите, между вас съществува дълбока връзка, която няма как да бъде прекъсната.

Любовта и романтиката

Романтична любов. Колкото повече, толкова по добре. Най – прекрасната любов в живота на всеки от нас. Влюбването, привличането, еуфорията от новата връзка, сексуалното влечение, надграждането и накрая обвързването са характерните черти на романтичната любов. Обикновено романтичната любов прераства в доживотна такава.

Разбира се не преминава и без конфликти. Да си във връзка, означава да се учиш от себе си и от партньора си. Грешките които допускаме в отношенията с любимия ни правят по силни, по мъдри и устойчиви във времето. А чрез прошката, изграждаме себе си и любовта ни преминава на по високо ниво и става по хармонична.

15 въпроса за любовта. Както споменах по горе в тази статия, чрез тези въпроси целя да ви предизвикам. С тяхна помощ ще си отговорите сами, за себе си как всъщност възприемате любовта? И какво е важно за вас. За да стане по забавно можете да си направите нещо, като викторина с човека до вас.

Към въпросите за любовта:  

 1. Ако можехте да избирате от всичко хора на света, кого бихте поканили на вечеря?
 2. Искате ли да станете известен? С какво?
 3. Какво представлява идеалният ден за вас?
 4. Кога за последно си пяхте? А на друг човек?
 5. Посочете три неща които очевидно са общи между вас и партньора ви?
 6. За какво в живота си сте най- благодарни?
 7. За четири минути разкажете историята на живота си на вашия партньор?
 8. Ако можехте да промените нещо в детството си, какво би било?
 9. Ако можете да се събудите утре с ново качество или умение, какво би било то?
 10. Има ли нещо, което отдавна мечтаете да направите? Защо не го правите?
 11. Взаимно си споделете нещо, което смятате за положително качество на партньора ви? А сега нещо което ви дразни у него/нея? Бъдете честни.
 12. Колко близки са отношенията със семейството ви? А с майка ви?
 13. За да заздравите отношенията с партньора си споделете си какво е важно за вас?
 14. Къщата ви, в която е всичко което имате се запалва. След като спасите всичките си близки и домашните си любимци, имате време да спасите само още един предмет. Кой ще бъде той? Защо?
 15. От всичките ви близки хора, чия смърт би ви покрусила най- много? Защо?

Заключение

Всеки от нас разбира любовта по различен начин, в зависимост от убеждения си. За едни тя може да е само платоническа. За други да е свързана с подкрепа и разбирателство. За трети да се изразява в правенето на мили жестове и подаръци и т.н. Едно е сигурно всички ние се нуждаем от тази емоция. Колкото по силна е тя толкова по спокойни и удовлетворени се чувстваме. А какво по хубаво от това да даваме и да получаваме любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *